Od zvukova katova Rojca do - skladbi

Zvukovi Rojca su objavljeni
Zvukovi Rojca su objavljeni

Marino Jurcan, Marko Grbac Knapić i Toni Flego predstavili su danas u Dnevnom boravku Rojca nove projekte udruge Metamedij: Rojc remiks Laba, Lab remiks identiteta i novo audioizdanje "Zvukovi Rojca".

Govoreći o četvrtoj CD kompilaciji Made in Rojc pod nazivom "Zvukovi Rojca", nastaloj na radionici od 1. ožujka do 24. lipnja prošle godine, njen voditelj Marko Grbac Knapić kazao je da se koncept rada temeljio na audiomapiranju šest katova zgrade Rojca i njihovih zvukova koji su predstavljali inspiraciju ili polazišnu točku za stvaranje glazbe u računalnom programu Ableton. Audiozapisom specifičnog mjesta, koja su se u ovom slučaju nalazila po katovima zgrade Rojca, dobivala se polazišna točka (tonalitet, ritam, harmonija...) za stvaranje glazbe.

Osim što su imali prilike naučiti koristiti Ableton kao alat za audioprodukciju, polaznici radionice kreirali su glazbu inspiriranu okolinom, katovima, ali i živošću Rojca. Uz mentorsku pomoć Grpca Knapića, vlastite skladbe kreirali su Ante Travisi, Vinka Bedeković i Igor Božušković.

Marino Jurcan kazao je da je cilj projekta "Rojc Remiks Lab" razvoj kulture mladih u području novih medija i tehnologija. U okviru ovog projekta već se provodi mapiranje stanja u segmentu audio, video, likovne, izvedbene umjetnosti u Centru Rojc, a dokumentiranoj građi i arhivi bit će omogućen slobodan pristup na internetu. Druga aktivnost projekta su radionice snimanja u digitalnoj audio i video tehnici; te radionice glazbene produkcije u digitalnom okruženju. Fokus je na tehnici remiksiranja i mash upa, a uključuju terensko snimanje, remiksiranje, produkciju i glazbu za videoigrice.

Drugi projekt, "Metamedia lab – 'remiks identiteta'", predstavio je Toni Flego, a tematizira interkulturalnost u glazbi na području Istre te je usmjeren pretežito mladima s područja čitave Istarske županije. Projekt nudi širok spektar aktivnosti - istraživanje koje se bavi glazbenom tradicijom koje su i danas dio života ljudi u Istri, ali i arhiviranje njihovih memoara i narativa. Naknadno će se posebna pozornost usmjeriti na vokalne dionice koje će se bazirati na "repanju", a koje omogućuje mladim ljudima da jednostavnim i njima prihvatljivim jezikom i stilom izraze svoje stavove i usmjerenja. Namjera je, kao završni proizvod, snimiti zajedničku pjesmu simboličkog naziva "Jedan ritam". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter