Od zlatnog trolista do SMS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prestižne firentinske galerije Uffizi, putujuca izložba "La dove il si' suona", posvecena talijanskom jeziku i književnosti, u srijedu je otvorena i u pulskoj Zajednici Talijana. Organizira je udruga za promicanje talijanskog jezika i književnosti "Dante Alighieri", a nazvana je prema Danteovom stihu "Le genti del bel paese la' dove ‘l se suona" (Ljudi iz lijepe zemlje gdje 'si' odjekuje").

Kako je rekla Silvana Wruss, predsjednica pulske podružnice udruge "Dante Alighieri", nakon Firenze, ta je izložba gostovala u nekoliko njemackih, švicarskih i francuskih gradova, a do Hrvatske je došla zahvaljujuci odboru "Dantea Alighierija" iz Pordenonea. Prije Pule bila je postavljena u Rijeci i Labinu, a onda ide put Zadra i Splita. Osim što prikazuje kako se razvijao talijanski jezik kroz stoljeca, sadrži i cjeline posvecene talijanskom jeziku i Talijanima izvan domovine, Hrvatima u regiji Molise te furlanskome govoru.

Koncipirana je u 40 panoa koji obuhvacaju razne tematske cjeline evolucije jezika: od zlatnog trolista talijanske književnosti (Dante, Petrarca, Boccaccio) preko renesansne književnosti do žargona, jezika SMS poruka te brojnih drugih izražajnih mogucnosti.

- Buduci da je Dante boravio u Puli, koju spominje u Devetom pjevanju "Pakla", posebno nam je zadovoljstvo ugostiti taj hommage talijanskome jeziku. Jezik treba cuvati i njegovati, on je poput živog organizma, i zbog toga je važno proucavati njegovu evoluciju kroz vrijeme te kroz povijest i sve promjene, kazala je Silvana Wruss.

Udruga "Dante Alighieri" djeluje u cijelom svijetu promicuci talijanski jezik i književnost putem izložbi, književnih susreta i ostalih vidova umjetnosti. Izložbu se može razgledati do petka u 20 sati.


Podijeli: Facebook Twiter