Od zavičaja do zvijezda

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Književna večer s piscem Tomislavom Milohanićem lijepo je popunila publikom dvoranu Bratovštine "Hrvatska Istra", kulturne udruge koja tijekom cijele ove godine, obilježavajući 50. obljetnicu objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika nizom programa predstavlja hrvatske pisce i njihova djela. Večer je moderirao predsjednik Bratovštine Željko Mrak, a uz autora, o knjigama Tomislava Milohanića govorili su Boris Domagoj Biletić i Diana Rosandić Živković. Iz povećeg Milohanovićevog opusa, za ovu su večer odabrane tri njegove knjige (inače dosad još nikad predstavljene u Pazinu), kao svojevrsni presjek kroz njegovo stvaralaštvo: zbirka putopisa "Cvjetne strane Galileje" iz 2006., zbirka pjesama "P. S. Dodir svjetlosti" iz 2009. godine, te iste godine objavljena zbirka pripovijedaka "Satkan od zemlje i svjetla".

Hibridni putopisi

Za Milohanićeve priče u zbirci kojoj je bila urednica Diana Rosandić Živković rekla je da "premda suvremene, čini se da su satkane na tradicijskom tkalačkom stanu na kojem od svjetlosne osnove s umetnutim zemljanim potkama nastaje platno o djetinjstvu, o odrastanju, o putovanjima, o vjeri, mirenjima, zornicama, o slatkom i kiselom vinu, o čežnji, o strahovima, o smrti, ali nadasve - o nadi".

- Nedostaje takvih knjiga o tradiciji, koje mirišu na svježe pokošenu travu, ili kazuju o iskustvima predmeta koje ćemo uskoro moći gledati samo u muzejskim vitrinama; takvih knjiga u kojima su dokumentaristička polazišta isprepletena s maštom i koje mijenjaju kut gledanja na tradiciju, obitelj i vrijednosne kvalitete života, rekla je Diana Rosandić Živković.

Boris Domagoj Biletić, urednik Milohanićeve putopisne zbirke, tu vrstu tekstova ovoga autora nazvao je hibridnim, jer sadrže raspon od stvarnih do metaforičkih putopisnih zapisaka, a u njima se isprepleću nutarnji čovjekov krajolik i vanjski pejzaž. Jedna od konstanti Milohanićeve poetike je i katolički svjetonazor, ukazao je Biletić, a k tome se u njegovim putopisima prožimaju prozni i pjesnički iskaz, dok se dokumentarnost dodiruje s mitskim i onostranim.

U pripremi nove knjige

Biletić je uredio i Milohanićevu pjesničku zbirku "P. S. Dodir svjetlosti", koja sadrži i čakavske i štokavske stihove, a zahvaća "od zavičajnoga praga do zvijezda", sve do velikih tema i "metafizičkih mjerila svih stvari i pojava".

"Tomislav Milohanić lijepo je rastao i sazrijevao kao pisac, ili obratno, njegovi su stihovi i proza rasli s njim", rezimirao je Biletić dosadašnji opus ovog autora.

Milohanić je pak urednička kazivanja o sebi podcrtao govorenjem svojih tekstova i stihova, te najavio nekoliko novih svojih knjiga - neke su već u tiskari, neke u završnim faza pripreme za objavljivanje, a neke se još oblikuju, "rastu i sazrijevaju". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter