Od zabave i sporta do krostate od 112 metara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je spremno za početak 112. turističko-zabavne manifestacije Dani grožđa, možda i najstarije takve pučke fešte u Istri. Računa se da je prva fešta održana 1905. godine kojom je, uz početak berbe grožđa na Bujštini, bila označena i izgradnja vinarskog podruma u kojemu se u kasnijim desetljećima prerađivalo grožđe s cijelog područja Buja, ali i cijele Bujštine, sve do mora. Kako bi se to i simbolično obilježilo, predstavnici organizatora bogat program ovogodišnje fešte, koja se održava u Bujama ovog vikenda, najavili su upravo u vinarskom podrumu koji već dugo nije u pravoj funkciji.

Alegorijska povorka

- Dani grožđa su najznačajnija manifestacija, važna za grad i građane Buja i čini važan dio turističke promocije cijelog područja. U realizaciju programa uključene su mnoge institucije, udruge, volonteri, svi sa željom da i ovogodišnja fešta prođe u dobrom raspoloženju. Pozivam sugrađane, kao i druge goste da nam se pridruže, a mislim da će u programu svatko naći nešto za sebe, poručio je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Dani grožđa su uvijek bili radost za sve mještane, posebno su svi bili uključeni u veliku povorku alegorijskih kola kojima se predstavljao rad u polju, obrada vinograda i berba grožđa, ali i drugih plodova jeseni. I ove će godine alegorijska kola privući pažnju posjetitelja, povorka će proći Istarskom ulicom i Ulicom 1. svibnja, a predviđeno je da ju predvode najmlađi, polaznici vrtića i učenici osnovnih škola.

- Dani grožđa imaju veliku tradiciju i ove ćemo godine pokušati vratiti neke sadržaje koji su se pomalo izgubili, a na koje su nam građani ukazivali. Tako ćemo opet organizirati pečenje vola, a ugostiteljsku ponudu preseliti u Istarsku ulicu, kao nekada. Uz to, na svakoj manifestaciji sudjeluju naši vinari, ali ovo je poznato vinorodno područje, najbolje u Hrvatskoj, pa ćemo idućih godina uključiti mnogo više sadržaja vezanih uz vino, kao prepoznatljivost ovog kraja, dodao je u ime organizatora Rino Duniš.

Na Bakhovu dvoru

- U želji očuvanja tradicije i davanja važnosti starogradskoj jezgri, u tom ćemo dijelu grada pripremiti zanimljivu glazbenu šetnju koju smo nazvali Bakhove kontrade. Na ulicama i trgovima pjevat će zborovi, klape, pojedinci, sve kao uvod u zbivanja na Bakhovom dvoru gdje će djevojke gaženjem grožđa podsjetiti na nekadašnji način dobivanja mošta. Tamo će se uključiti i naša glumica Rosanna Bubola, koja svake godine svom gradu priredi zanimljiv performans. Program će otvoriti mali umjetnici, učenici talijanskih osnovnih škola iz Umaga, Sečovlja i Buja te djeca iz vrtića, sudionici dječjeg ex tempore likovnog natječaja, najavila je kulturni dio programa Tanja Šuflaj, v.d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta u Bujama.

U organizaciji sudjelovat će najmanje 50 volontera, ako ne i više. "To su djevojke i mladići iz raznih udruga, pojedinci koji podijele zadatke, daju ideje, dogovaramo se u suradnji s Gradom, sve u cilju da fešta prođe u najboljem redu", kaže jedan od njih Vedran Janić.

Stižu Psihomodo Pop i Film

Bujski Dani grožđa počinju u petak, a osim sportskih susreta, popodne je vinska šetnja od kantine do kantine uz glazbu. Od ostalih sadržaja predviđenih za petak, svakako treba izdvojiti Istria folk fest u kinodvorani uz sudjelovanje folklornih skupina iz nekoliko zemalja. U subotu navečer na glavnom bujskom trgu posjetitelje će zabavljati Davor Gobac i njegov Psihomodo Pop, a u nedjelju navečer je koncert Jure Stublića i grupe Film. Svirat će i drugi sastavi, Funbox Band, ITD Band, Proleteri, Goran Griff i Zucchero Band, Bukaleta… Još samo da kiša zaobiđe Buje.

Tombola s nagradnim fondom od 28.000 kuna

Neke od novina najavio je direktor Ureda TZ-a Buja Valter Bassanese. "Program je sadržajan, od sporta do zabave, kulturnih događaja, a novost Međunarodni festival kolača od grožđa koji je na programu u subotu popodne od 17 sati. Zatim, u nedjelju će u humanitarne svrhe biti prodavana krostata od čak 112 metara, u čast obljetnice bujske fešte. Tu je i neizostavna tombola, ove godine nagradni fond je 28.000 kuna. Bit će i niz drugih zanimljivih događanja, zabavnih i drugih sadržaja, ali mnogo toga ovisi o vremenu. Ipak, nastojat ćemo ostvariti što veći dio zacrtanog programa", kaže Bassanese. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter