Od Vlade očekujem suradnju i podršku projektima u Istri

Valter Flego (D. MEMEDOVIĆ)
Valter Flego (D. MEMEDOVIĆ)

Istarski župan Valter Flego predstavio je u srijedu na konferenciji za novinare drugo izdanje brošure "Proračun u malom" u kojem se na jednom mjestu mogu pronaći sve ključne informacije o ovom najvažnijem županijskom financijskom dokumentu za 2016. godinu. Flego je istaknuo kako ovogodišnji proračun prvi put evidentira i prikazuje sredstva ustanova i institucija čini je osnivač Županija, dodajući da je takav objedinjeni za ovu godinu za 40,7 posto veći u odnosu na lani. Podsjetio je da ovogodišnji županijski proračun iznosi 220,3 milijuna kuna, a dio rashoda koji se odnosi na korisnike iznosi 349,6 milijuna kuna, odnosno 61 posto.

- Brošuru smo izdali jer želimo biti transparentni i poštivati načelo javnosti te svim našim građanima omogućiti da na jednostavan i dostupan način imaju uvid u sredstva kojima raspolažemo. I ove su nam godine u fokusu brojni razvojni projekti na kojih se usmjerava 21 posto proračunskih sredstva, što pokazuje da ne želimo biti sami sebi svrha i da kontinuirano ulažemo u sve ono što direktno doprinosi gospodarskom rastu, odnosno rastu BDP-a, rekao je Flego.

Po njegovim riječima, ove se godine najviše sredstva ulaže u podizanje kvalitete života osoba treće životne dobi, a isto tako nastavljaju se i ulaganja u obrazovnu, poljoprivrednu i turističku infrastrukturu.

- Upravo ovih dana krećemo u proceduru dobivanja kompletne dokumentacije za 22 milijun kuna kreditnih sredstava a koje je odobrila županijska Skupština, koja ćemo ulagati u domove za starije i nemoćne. Radi se o velikom paketu ulaganja u četiri doma u Rovinju, Raši, Novigradu i Puli, rekao je župan, dodajući da bi taj veliki projekt trebao biti gotov 2017. godine.

Nadalje, među ključnim projektima, izdvojio je dovršetak izgradnje nove pulske bolnice i Istarskog ipsilona, nastavak navodnjavanja poljoprivrednih površina, a inzistirat će i na uvođenju  jednosmjenske nastave u školama u Poreču, Bujama i Puli. Među ostalim je istaknuo i projekt uređenja istarskih plaža u koji Županija, bez Fonda za razvoj turizma, ulaže 450 tisuća kuna, a fokusirat će se i na i pomoć malim iznajmljivačima.

Župan je istaknuo i daljnji rad na zaštiti izvornosti istarskih poljoprivrednih proizvoda, implementaciju zavičajne nastave, nastavak projekata pomoćnika u nastavi kao i projekt e-uprave namijenjen povećanju transparentnosti i efikasnosti županijske uprave.

- Činjenica je da će dinamika kao i sama realizacija svih ovih projekata ovisiti o podršci nove Vlade od koje očekujem korektnu suradnju. Treba pričekati donošenje državnog proračuna i vidjeti smjernice Vlade vezano uz gospodarski rast i razvoj. Očekujem da Vlada uloži velike napore u racionalizaciju vlastitog poslovanja, a druge strane očekujem i veća izdvajanja i napore za rast gospodarstva i BDP-a. Istra je spremna, i vjerujem da će Vlada prepoznati naše prioritete. Tu prvenstveno mislim na potrebu rješavanja problematike poljoprivrednog zemljišta i stavljanja u funkciju takozvanih mrtvih nekretnina odnosno vojne imovine, kao i turističkog zemljišta. Mi smo pokazali da smo županija primjer ali imamo još puno neiskorištenih potencijala i stoga želim da onih 800 milijuna kuna koje svake godine ostaju u Zagrebu, više tamo ne ostaju, zaključio je Flego.

Očekujem razgovore s novim ministrima

Na pitanje je li o ključnim projektima u turizmu već razgovarao s novim ministrom Antonom Klimanom, župan je rekao da Klimana poznaje od prije ali da još nisu razgovarali. "Jasno mi je da svaki ministar na početku treba snimiti resor i siguran sam da je stanje u resoru turizma itekako dobro posloženo. Naravno da sam na raspolaganju i očekujem susrete i otvoren sam za razgovore sa svim ministrima i premijerom, kazao je župan.

Budući da je među prvim potezima novi ministar zdravlja Dario Nakić najavio kako planira bolnice vratiti županijama, a izbor čelnih ljudi prepustiti upravnim vijećima, pitali smo župana što misli o tom prijedlogu. "Svakako sam za decentralizaciju i prijenos ovlasti, ali i novca. Čuo sam tu jednu rečenicu koju je izjavio ministar a ideja je spuštati osnivačka prava prema Županijama. No  ono ključno pitanje je u matematici, pa osim osnivačkih prava, želim vidjeti koliko će novaca pratiti sve to. Ako novac bude pratio posao, naravno da sam za takav prijedlog ", kazao je Flego. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter