Od veljače pokopi na novom fažanskom groblju

Fažansko groblje (M. MIJOŠEK)
Fažansko groblje (M. MIJOŠEK)

Novo bi fažansko groblje uz Galižansku cestu trebalo biti u funkciji nakon Nove godine, a ukopi će se sasvim sigurno na tom novom počivalištu početi obavljati u veljači 2015., saznajemo iz Općine Fažana i njene tvrtke Komunalac. Groblje se nalazi u zaleđu mjesta, izdvojeno od naseljenog djela, među brojnim starim maslinicima i poljoprivrednim površinama.

Građevinski su radovi na samom groblju zgotovljeni u lipnju, trenutno se uređuje pristupni put i parkiralište, a još je uvijek otvoren poziv mještanima za predbilježbe za 133 zemljanih grobnih mjesta predviđenih za ukop dvije osobe i za 56 grobnica za ukop četiri osobe.

Izgradnja počela 2013. godine

- Do sada smo u izgradnju novog groblja potrošili 11 milijuna kuna, i to je uvjerljivo najveća investicija koju je Fažana realizirala, kada su u pitanju prioritetni projekti. Sljedeće faze radova na groblju biti će puno jeftinije, rekao nam je donačelnik Općine Radomir Korać. Naime, treba imati na umu da će novi fažanski cimitar, mada već sada raspolaže s 500-tinjak mjesta za ukop pokojnika, u skoroj budućnosti biti i proširivan, što je i predviđeno projektom prema kojem bi potrebe mjesta trebao zadovoljavati i narednih 100 godina. Izgradnja velikog novog groblja počela je početkom 2013. godine, a samo u ovoj godini, prema Programu gradnje infrastrukture, u njega i prateće objekte Općina ulaže 6,8 milijuna kuna. Uostalom, tek izgradnja kolnog i pješačkog pristupa i parkinga, koje kao i cijelo groblje gradi pazinski "Vladimir Gortan", košta 1,36 milijuna kuna. Ti bi radovi trebali biti gotovi do 20. prosinca, a preostaje još i da Općina riješi imovinsko-pravne odnose na jednom dijelu pristupne prometnice.

Dodjela prema listi predbilježbi

Novo groblje uvršteno je i u novu Odluku o obavljanju komunalne djelatnosti održavanja groblja, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Time su i određene naknade za trajno korištenje grobnih mjesta, i na novom groblju i na odavno prekapacitiranom starom počivalištu usred mjesta. Naknada za novo groblje iznose 12 tisuća kuna za zemljano grobno mjesto za dvije osobe, odnosno 35 tisuća kuna za grobnice za četiri osobe. Na te se iznose ne plaća PDV, jer su naknade namjenski prihod Općine.

- I prije nego su bile poznate cijene prikupljeno je 120 predbilježbi za kupnju grobnih mjesta. Sada su naknade određene odlukom Vijeća, pa bi sljedećeg tjedna pozvali mještane da ih upoznamo s dodatnim informacijama. Ponudit ćemo im grobna mjesta prema listi predbilježbi, koje su još otvorene, a zatim bi mještani trebali predati zahtjev kojim će se obvezati na kupnju, odnosno na plaćanje naknade za trajno korištenje, objašnjava Tamara Puja iz Komunalca. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter