Od valcera do polkice, okarina svira sve!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko bi rekao da jedan mali, gotovo zaboravljeni glineni instrument s 8 rupica može proizvesti toliko veselog profinjenog zvuka? Pitali su se to mnogi posjetitelji nakon prvog istarskog Okarinafesta održanog u petak u kaštelirskoj sali na Domu na kojem su se publici predstavili malobrojni (i svi koliko ih ima u Istri), ali strastveni sviraci ovog zanimljivog tradicijskog puhackog instrumenta.

Kako je najavila voditeljica Ester Diklic, susret ima za cilj ukazati na potrebu za ocuvanjem sviranja na tradicijskim instrumentima, te sacuvati i pokazati jedan dio bogate kulturne baštine - okarinu, instrument koji se nekada svirao i na podrucju Kaštelira. Do potonjeg je saznanja došao ovdašnji glazbenik i etnomuzikolog i Branislav Ostojic radeci na knjizi posvecenoj povijesti i razvoju upravo ovog "instrumentica" zoomorfnog oblika.




Atmosferu u dvorani prvo su zagrijali clanovi limene glazbe KUD-a Kaštelir-Labinci i clanovi zbora Korona. Umaški zbor izveo je pjesmu "Okarina", svojevrsnu himni ovom instrumentu koju je napisao i na veceri procitao porecki pjesnik Tomislav Milohanic, a uglazbio sam Ostojic.

Cast da se prvi predstavi publici pripala je najmladem "okarinašu" Elvisu Kocijancicu iz Kaštelira, uceniku sedmog razreda koji je vrlo precizno izveo popularnu "La mula di Parenzo".

Uslijedio je nastup Rina Fabrisa iz Lupoglava koji se publici predstavio "Spletom istarskih plesova" te onaj popularnog voditelja i poznavaoca istarskih instrumenata, Serda Valica iz Raklja koji je odsvirao "Moja mati". Pjesmu "Barba Grgo" izabrao je Mladen Buic iz Marcane.



Kako zvuci okarina u pratnji drugih instrumenata pokazali su braca Branislav i Milan Ostojic koji su zajedno, prvi na okarini, a drugi na mandoli odmuzicirali "Istarsku polkicu", becki valcer i "Palomu blancu". Da okarinu ne sviraju smo muškarci dokazala je Nataša Dragun iz Pule koje vrlo nadahnuto odsvirala "Amazing Grace", pri cemu ju je na blok flauti pratila Aida Dražic.

Da se dodjeljivala nagrada za najsimpaticnijeg izvodaca zasigurno bi je ponio mladi Noel Šuran iz Lindara koji se publici predstavio na nekoliko okarina i uz gitarsku pratnju kolege Dragana Cvitana, a njihova pjesma "El canto del ku-ku" razveselila je mnoge u publici. Svatko je od izvodaca opisao i okarinu na kojoj svira, uz podatke koliko ona ima rupica i gdje je nabavljena.



Sviraci su nakon nastupa dobili i prigodne nagrade - nove okarine proizašle iz peci kaštelirskog keramicara Nenada Matkovica urucila im je direktorica Turisticke zajednice Nevenka Kocijancic.

Susret su zakljucili I Cantadori, clanovi vokalne skupine Zajednice Talijana iz Lovrecice. Dolaze tamošnjeg sela Babici, a publici su se predstavili uz nekoliko tradicionalnih skladbi svoga kraja i uz zvuke stogodišnje harmonike triestine.


Podijeli: Facebook Twiter