Od valcera do baroka i rocka

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Veselo i pomalo sjetno sa osjećajne strane, ali raznoliko s glazbene bilo je sinoć na tradicionalnom blagdanskom koncertu Puhačkog orkestra grada Pule održanom u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Orkestrom su dirigirali Ante Dobronić i Branko Okmaca, a glazbenici su publiku poveli na putovanje od Europe do Amerike.

Fascinantno i grandiozno

Počelo je sa Šostakovičevim "Valcerom br. 2" iz "Jazz suite br. 2" u aranžmanu Johana de Meija, a obišli su Beč u jutro, podne i po noći, zahvaljujući uvertiri Franza von Suppéa u aranžmanu Henryja Filmorea te još jednom diskretno pozvali publiku na valcer prigodno skladbom Carla Marije von Webera.

Nastavak kojim je dirigirao maestro Okmaca je bio malo življi jer ipak je Božić pred vratima, pa je to i prilika da se zasvira o sobu Rudolfu, a kojeg kažu da ima crveni nos, a kojeg je glazbeno ovjekovječio Johnny Marks. Skladba je izvedena u aranžmanu Naohira Iwaija. Ipak, prave stvari uslijedile su u fascinantnom crossoveru baroka i rocka u Huggensovoj dvostavačnoj "Choral and rock-out" te grandioznom "Oregon" Jacoba de Haana. Druga trećina koncerta okončana je posvetom "Batmanu", odnosno glazbi koju su za ovaj filmski klasik radili Danny Elfman i Prince, ovdje u aranžmanu Toshihika Sahashija.

Operne arije i koračnice

Pulski puhači imali su vokalno pojačanje: kao solist je nastupio mladi i talentirani tenora Tomislava Božičevića koji je na kraju službenog djela publiku oduševio povevši je na put slavnom "Granadom" Agustina Lare u aranžmanu Vladimira Mustajbašića da bi na kraju poručio "Dein ist mein genzes herz" ("Tvoje je cijelo moje srce") u aranžmanu Branka Okmace. Ovu ariju iz Leharove operete "Das Land des Lächelns" izveo je još jednom prije nezaobilazne "Radetzkyjeve koračnice" koja je tradicionalni vrhunac blagdanskih koncerata Puhačkog orkestra. Očekivali smo ipak malo više publike, no atmosfera je bila jako lijepa, a neki od izvođača pamtit će sinoćni nastup kao njihov prvi s orkestrom.

Za vizualizaciju koncerta sinoć su bili zaduženi su Daniel i Iva dok je publiku kroz program vodila Gabrijela Peruško Pujas koja je objavila da orkestar prima nove članove te pozvala da im se pridruže oni koji bi htjeli naučiti svirati neki od puhačkih instrumenata.

Koncert je održan u organizaciji Puhačkog orkestra i SAKUD-a Pula, suorganizator je bio INK, a pokrovitelj Grad Pula. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter