Od Vajonta i brodića sve do tinejdžerskih problema

S predstavljanja knjige Julijane Matanović (M. MIJOŠEK)
S predstavljanja knjige Julijane Matanović (M. MIJOŠEK)

Pulski Festival dječje knjige Monte Librić tradicionalno svake godine dio svoga programa posvećuje knjižničarima. Tako je i ove godine na 9. festivalskom izdanju. U sklopu ovogodišnjeg Dana za knjižničare, osmišljenog u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Knjižnicama grada Zagreba - Gradskom knjižnicom odjela za djecu i mladež i Hrvatskim centrom za dječju knjigu, upriličena je izložba ilustracija Tomislava Tomića "Stoljeće 'Priča iz davnine'".

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Nele Načinović te Slavice Ćurković, direktorice Monte Librića, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Ranka Javor kazala je da nisu Tomićeve ilustracije samo na tragu klasika, da je on fasciniran starim majstorima, a sam je Tomić naglasio da se njegove ilustracije dijele u dvije faze - one prije nego što je imao djecu i one nakon što je dobio djecu, kada je reducirao crtice zbog manjka vremena i stoga je njegov opus u toj fazi malo izmijenjen.

Autorice iz Beograda i Italije

Prve večeri Monte Librića svoju novu knjigu je u razgovoru s Libricama Iris Mošnja i Reom Korani predstavila i Jasminka Petrović, autorica koja dolazi iz Beograda i koja je napisala više od 30 knjiga.

Kako je publika mogla saznati, njezina posljednja knjiga naslovljena je "Leto kad sam naučila da letim", a ovdje je riječ o djevojčici Sofiji koja iz Beograda s bakom putuje na ljetovanje u Stari Grad na Hvaru.

Petrović, koja se proslavila djelom "Seks za početnike", rekla je da je njezina posljednja knjiga u znaku ljudskih odnosa, ponosu jačem od razuma, ratu, odgovornosti, empatiji, ali i o smrti.

U razgovoru s Libricama, kazala je da je "Seks za početnike" njezina najpoznatija knjiga, te da se u slovenskom izdanju uz knjigu dijelio i kondom.

U srijedu ujutro u dva je termina, najprije učenicima četvrtih razreda talijanskih osnovnih škola iz Pule, Vodnjana, Umaga i Buja te perifernih sekcija, te potom učenicima talijanskih škola iz Rijeke o svome djelu govorila Emanuela Da Ros, koja je predstavila knjigu "La storia di Marinella. Una bambina del Vajont" (Priča o Marinelli. Djevojčica iz Vajonta".

- Knjigu sam napisala prema istinitoj priči o tragediji kod Vajonta, kada se 1963. godine komad stijene obližnjeg brda survao u umjetno akumulacijsko jezero, te je voda prešla branu i potopila sela Veneta smještena u dnu doline. Najviše je stradao Longarone, a bilo je ukupno oko 2.000 poginulih. Posjetom spomen-centru te tragedije, naišla sam na jednu bilježnicu, a na njoj je pisalo ime Marinella. Budući da sam po struci profesorica i novinarka, išla sam istraživati, i otkrila da je među žrtvama bila jedna Marinella koja je imala deset godina u trenutku tragedije i smrti. Radnja polazi od istinitog događaja, razgovarala sam i s Marinellinom tetom, koja mi je opisala tu živahnu, pozitivnu djevojčicu koja je na dan smrti udomila psića, no morala sam pribjeći i fikciji da oblikujem taj roman. Premda se dugo govorilo da je sila prirode uzrokovala tu tragediju, kasnije se ispostavilo da je tu kumovao i ljudski faktor, koji je išao protiv prirode, kazala je Da Ros, autorica petnaestak knjiga.

Školski sukobi i simpatije

Manuela Vladić-Maštruko predstavila je pak svoj novi roman "Marino", a riječ je o brodiću koji je izgrađen prema uzoru na stari hrvatski brod - gajetu i to je priča njegova "života" koji taj brod sam pripovijeda.

Zatim je svoju novu knjigu predstavila Julijana Matanović, koja je rekla da je i neke trenutke iz svoga života te odnosa sa svojom kćerkom utkala u fabulu ove knjige. U ovome romanu čitatelji upoznaju djevojčicu Tinku, učenicu šestog razreda osnovne škole u kojoj se uče klasični jezici. Autorica veli da od kada je sama majka puno se više usredotočila pisanju za djecu.

Matanović se osvrnula i na današnje odrastanje djece, školski sustav te na izazove koje se postavljaju djeci za upis u pojedinim srednjim školama, gdje se ne može "upasti" primjerice s jednom četvorkom iz šestog razreda. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter