Od utorka u Hrvatskoj zahlađenje, moguć i snijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekordno toplo razdoblje u Hrvatskoj, koje je u unutrašnjosti dosezalo i do deset stupnjeva iznad višegodišnjeg prosjeka, postupno će slabjeti od utorka i u četvrtak doseći uobičajene klimatske prilike za ovaj dio godine, prognoziraju meteorolozi.

Tijekom cijelog siječnja ove godine, a osobito zadnja dva tjedna, temperature zraka su u unutrašnjosti odstupale do deset stupnjeva, dok su u primorju odstupanja bila manja, između tri i pet stupnjeva, kazala je danas sinoptičarka DHMZ-a Marija Mokorić.

U ovom trenutku nemam pri ruci podatke, ali bih i bez njih mogla reći da se ovako toplo vrijeme ovoliko dugo nije pojavilo u povijesti mjerenja u Hrvatskoj, dodala je.

Upozorila je da iz kraćih nizova podataka nije uobičajeno izvlačiti zaključke o mogućim klimatskim promjenama, no na mrežnoj stranici DHMZ-a, uz podatke za odstupanja za prošlu godinu, kaže se da prosječna temperatura zraka u Hrvatskoj i dalje prati trend globalnog zatopljenja s izvjesnim međugodišnjim kolebanjima.

Dugi toplotni valovi posljedica su nastajanja ciklona nad Atlantskim oceanom, koji su u Americi stvarali jako hladno vrijeme, a kod nas podržavali iznimno toplo vrijeme, kazala je Marija Mokorić.

U utorak će se temperatura početi snižavati i u četvrtak bi mogle doseći uobičajene vrijednosti za ovaj dio godine, s nešto slabijim jutarnjim mrazovima i dnevnim temperaturama iznad nule, kad se očekuje i slab snijeg, kazala je Marija Mokorić.

U prosincu su također u cijeloj Hrvatskoj temperature bile iznad višegodišnjeg prosjeka. Najviše odstupanje u prosincu zabilježeno je na Zavižanu, čak 3.4 stupnja Celzijeva, ali za cijelu prošlu godinu temperature su bile veće od 0,7 do 1,6 stupnjeva Celzija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter