Od Umaga do Savudrije cvatu planktoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar za istraživanje mora (CIM) analizirao je uzorke koji su uzeti u akvatoriju od Umaga do Savudrije, gdje je na pucini zamijeceno pojavljivanje velikih mrlja. Utvrdeno je da nije rijec o cvjetanju mora, pojavi nazvanoj mucilagini ili mare sporco (prljavo more), koja je prethodnih godina zadavale muke ribarima i turistickim djelatnicima, vec o cvatu planktona Noctiluca Scintillas. Nakon analize CIM-a o tome je javnost jucer vec izvijestilo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Obavijest o pojavi vecih mrlja tamno žute boje u moru na podrucju od Umaga do Savudrije zaprimila je Lucka ispostava Umag. Potom je zatražena intervencija rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta «Ruder Boškovic». Detaljnom analizom izuzetih uzoraka utvrdeno je da je rijec o pojavi velikog broja planktona velicine jedan do dva milimetara, odnosno o njegovom cvatu koji je uobicajena pojava tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci i inace ne traje dugo.
- Ova je pojava uobicajena za ovo doba godine, kada se mora grije, pa i u njemu, ako i u ostaloj prirodi, bujaju novi organizmi. Pojava je pospješena velikim priljevom voda iz rijeke Po, koja sa sobom donosi velike kolicine nitrata. Plankton Noctiluca Scintillas cvijeta najviše nekoliko tjedana. Potom se raspada i postaje hrana za druge morske organizme, rekla nam je jucer znanstvenica CIM-a Tamara ?akovic, koja proucava neuobicajene pojave u moru.
Inace, znanstvenici CIM-a po višegodišnjem projektu Jadran i jednogodišnjem Wikos prate sva dogadanja na sjevernom dijelu Jadrana od naše do talijanske obale. Njihove su satelitom povezane mjerne stanice smještene na brojnim punktovima, pa se može motriti u realnom vremenu. Uz to, plutace se obilaze i istraživackim brodom «Vila Velebita».
Noctiluca scintillas je plankton iz odjela dinofita. Jedan je od najvecih jednostanicnih organizama u svijetu, pa mu promjer stanice, uobicajeno velik od 500 do 600 mikrona, može doseci i do 2000 mikrona. Njegov je cvat crvene ili zelene boje, pa može promijeniti boju mora u te nijanse. Prvi ovakav cvat u sjevernom Jadranu zabilježen je 1977. godine.


Podijeli: Facebook Twiter