Od Umaga do Pule kunu skuplja vožnja

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Vožnja Istarskim ipsilonom neznatno će poskupjeti. Korekcije cijene odnose se na glavne pravce na kojima treba očekivati povećanje cestarine do najviše jedne kune, odnosno promjenu od prosječno 1,2 posto. Putarina na glavnom pravcu Umag - Pula mijenja se sa sadašnjih 42 kune mijenja se na 43 kune, odnosno na 28,23 kune za ENC korisnike. Prolaz kroz tunel Učku zadržava na 30 kuna, odnosno na 15 kuna za ENC korisnike. Na svim ostalim dionicama neće biti promjena. Riječ je o većini kraćih dionica koje koriste redovni putnici i lokalno stanovništvo radi svakodnevnih potreba.

U Bina-Istri kažu da od 1. siječnja korisnici mogu odabrati novi pretplatnički paket ENC EASY. Riječ je o modelu koji, neovisno o broju putovanja, nudi 10 posto popusta na svim dionicama Istarskog ipsilona, uključujući i tunel Učku. Ovaj model nije vremenski ograničen što znači da uplaćeni iznos koji se koristi za plaćanje cestarine s popustom, dostupan je bez roka trajanja.

- Ovim korekcijama nastojimo i dalje osigurati našim korisnicima visoke standarde održavanja i sigurnosti. Imamo odgovoran zadatak održavati svih 150 km Ipsilona, od kojih su neke dionice puštene u promet prije 35 godina. Među njih spada i tunel Učka koji danas stoji uz bok puno recentnijim tunelima. Prema statistikama slovimo kao najsigurnija autocesta u Hrvatskoj. Naime, od puštanja u promet prvih sto km autoceste u Istri, na Ipsilonu je prometovalo više od 44 milijuna vozila, a u tom periodu brojimo samo jednu prometnu nezgodu sa poginulim osobama. Dobri rezultati nisu slučajni, samo u 2015. godini uloženo je preko 80 milijuna kuna u održavanje Ipsilona, kaže Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje.

- Naša tarifna politika usmjerena je i na učestale korisnike, uglavnom prema domicilnom stanovništvu, za koje želimo i ubuduće zadržati visoke popuste kako bi u ovim otežanim gospodarskim uvjetima mogli i dalje koristiti Istarski ipsilon za svoja putovanja. ENC EASY paket dobar je izbor i za postojeće pretplatnike koji ne koriste često Istarski ipsilon te ne uspijevaju u zadanom periodu iskoristiti uplaćeni iznos. Bina-Istra će njima ponuditi prelazak na novi ENC paket bez dodatnih troškova te bez potrebe nadoplate, a korisnik može svoja sredstva na računu iskoristiti bez vremenskog ograničenja, napominje Santaleza i dodaje: - Dovršetak Ipsilona ostaje naš primarni zadatak za koji odmah početkom nove godine očekujemo konkretni napredak. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter