Od tvrtke na rubu stečaja do uspješnog poslovanja

S lanjske berbe chardonnayja uz Medulinsku cestu (N. LAZAREVIĆ)
S lanjske berbe chardonnayja uz Medulinsku cestu (N. LAZAREVIĆ)

Maslinovo ulje i vina pulske tvrtke Agroprodukt proteklih su godina osvojili niz zlatnih medalja i priznanja na prestižnim međunarodnim smotrama. Među ostalim, sa Salvelom Bužom i Salvelom Aurum ove su godine postali apsolutni šampioni splitske smotre maslinara Noćnjaka. I na međunarodnoj smotri ove godine u New Yorku njihova je Salvela Buža osvojila zlato koje joj je, zajedno s Salvelom Aurum, pripalo i u Parizu. Na ovogodišnjoj Dionizijani vino Punta Greca 2012. osvojilo je zlato, dok je šampion Vinistre ove godine Medea Chardonnay 2015.

To je tek dio priznanja s prestižnih manifestacija koja potvrđuju kvalitetu brendova ove pulske tvrtke kojoj je prije desetak godina prijetio stečaj. Kristijan Floričić, poznati istarski ulagač i vlasnik Agroprodukta, objašnjava da je tvrtka 2005., kada ju je preuzeo, grcala u dugovima i nagomilanim obvezama.

Očuvali firmu i sva radna mjesta

- Nakon nekoliko pozajmica uvidio sam da u firmi postoji niz velikih problema koji su se očitovali u neefikasnoj proizvodnji, zastarjeloj tehnologiji, nerazriješenim statusima državne poljoprivredne zemlje, odnosno nizom problema koji su ukazivali da će firma završiti u stečaju. Nakon provedene analize odlučeno je da firmu treba dokapitalizirati, vratiti dugove i zaposliti mlade kadrove koji će prihvatiti nove modernije tehnologije radi povećanja produktivnosti kako bi postali konkurentni, očuvali firmu i radna mjesta.

Primjer takvog zaokreta je vađenje nasada breskvi po kojemu je firma bila poznata dugi niz godina. No, ti su nasadi godišnje generirali nekoliko milijuna kuna gubitka, zato što na tim lokacijama zbog klimatskih uvjeta (bura, mraz, posolica) nije moguće generirati prinose niti približno onima koje imaju proizvođači iz susjednih zemalja, objašnjava Floričić.

Naime, analiza je pokazala da firma ima komparativne prednosti i da je konkurentna u proizvodnji maslinovog ulja i vina, u čemu je imala dugogodišnju tradiciju, te industrijske rajčice, na što se fokusirala.

Agroprodukt trenutno obrađuje oko 200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje se prostire na području cijele južne Istre, od Bala do Ližnjana. Većina tog zemljišta je pod  dugogodišnjim nasadima vinograda i maslinika, dok je manji dio namijenjen proizvodnji jednogodišnjih kultura, poput rajčice.

Spojiti najmoderniju tehnologiju i tradiciju

- U posljednjih nekoliko godina u obnovu nasada i tehnološko usavršavanje uloženo je oko 25 milijuna kuna, dok je oko 15 milijuna uloženo u rješavanje prijašnjih dugova. Navedenim ulaganjima tvrtka je dobila najsuvremenije opremljenu uljaru na ovim prostorima. Sve to, u kombinaciji s izvrsnim položajem maslinika nasuprot Brijuna u Barbarigi, daje vrhunske proizvode koji svoju kvalitetu potvrđuju na domaćim i inozemnim natjecanjima, objašnjava Floričić.

U samom središtu maslinika u Barbarigi nalaze se i ostaci najveće rimske uljare u južnoj Istri, što dokazuje da su se, zahvaljujući izvrsnim klimatskim uvjetima, masline ovdje uzgajale i prije više od dvije tisuće godina.

- Podigli smo najsuvremenije vinograde na ovim prostorima u suradnji s talijanskim stručnjacima koji su nam prenijeli tehnologiju i znanje. Uvjereni smo da ćemo postići izvrsne rezultate, a ove godine prvi put na tržište plasiramo liniju tih novih proizvoda, na koje su prve reakcije pozitivne. Također smo obnovili i dio najstarijih vinograda da bismo zadržali tradiciju. Naime, naša je vizija spojiti najmoderniju tehnologiju i tradiciju.

Za sve rezultate ključni su ljudi koji rade u tvrtki: članovi Uprave Irena Hodak, koja vodi brigu o financijama, te Aleksandar Bašić Palković, zadužen za proizvodnju. Osim njih, tu su i Sandra Marček, ključna osoba zadužena za prodaju i marketing, te tehnolozi Edi Družetić, zadužen za maslinova ulja i Marko Krstačić, stručnjak za vinarstvo, nabraja Floričić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter