Od turizma korist mora imati i zajednica

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Danas turizam spada u visoke društvene potrebe i ima visok prioritet u našoj svijesti i potrebama, rekao je prof. dr. sc. Nevio Šetić na predstavljaju knjige "O upravljanju turističkim destinacijama Istre nekad i danas", zajedničkom uratku dr. sc. Linde Juraković i dr. sc. Romine Sinosich. Njihova knjiga odgovara na pitanje gdje je Istra, a time i Hrvatska u svemu tomu, dodaje Šetić, urednik knjige koja daje mnoge odgovore na zahtjevna pitanja.

Turizam kao obilježje razvoja Istre

Knjiga Juraković i Sinosich predstavlja najnovije stručne i znanstvene spoznaje o upravljaju turističkom destinacijom, koja se može poboljšati dobrom suradnjom države i lokalne zajednice, ali i svih subjekata koji se bave turizmom u destinaciji, u ovom slučaju u integralnom prostoru cijele Istre, dakle, istarske obale i njene unutrašnjosti. Od iznimne važnosti za turizam je prometna povezanost, stoga, kaže Šetić, razvoj turizma u Istri povezan je s gradnjom željeznice koncem 19. stoljeća.

- Od tada, a naročito posljednjih desetljeća Istra mnogo ulaže u razvoj turizma koji je postao najznačajnija gospodarska grana. Budući da nema kutka na zemaljskoj kugli koji nije moguće turistički valorizirati, vrednovati i učiniti zanimljivim, knjiga "O upravljanju turističkim destinacijama Istre nekad i danas" govori o iskustvima, ali i potencijalima, a što je najvažnije, i smjernicama razvoja turizma u Istri. Autorice teorijski i empirijski analiziraju turizam kao dominantno obilježje razvoja Istre, a različite aspekte turističkog razvoja sagledavaju kroz interdisciplinaran pristup, obuhvaćajući ekonomske modele upravljanja destinacijom, odgojno-obrazovne aspekte i cjeloživotno obrazovanje. Turizam je, zaključuju autorice, temeljni čimbenik razvoja Istre, kao vrlo perspektivne turističke regije, a posebno analiziraju ulogu upravljanja resursima u svrhu razvoja i povećanja kvalitete i u konačnici višeg standarda stanovništva, rekao je Šetić.

Lokalna zajednica je temelj razvoja

Dodaje da je knjiga namijenjena menadžerima, poduzetnicima, studentima i učenicima, ali i turističkim djelatnicima, kao i djelatnicima u drugim sektorima vezanim uz turizam.

- Suvremeni turizam treba biti konkurentan i inovativan s naglašenim brendiranjem i isticanjem autohtonih vrijednosti, kaže Juraković. Nakon obilaska i analize stanja na terenu, istarskom priobalju i njenoj unutrašnjosti, nametnuo se zaključak kako jedan progresivan i sustavan turistički razvoj destinacije nije moguć ako svoje mjesto u turističkom procesu i upravljanju ne nađe i lokalna zajednica, odnosno svi stanovnici jednog kraja koji trebaju biti u aktivnoj suradnji s nositeljima turističke strategije u općinama i gradovima, ali i u županiji.

Autorice u knjizi obrazlažu sve veću potrebu razvoja i efikasnijeg upravljanja turističkom destinacijom Istre, rekao je dr. sc. Zdenko Tomčić o radu Linde Juraković i Romine Sinosich. One u svojoj knjizi daju detaljne podatke o načinima upravljanja, organizaciji procesa, analiziraju turističko stanje u Istri, ali i predlažu smjernice daljnjeg turističkog razvoja. U knjizi su sistematizirana iskustva drugih zemalja, a ponuđeni su i moduli kvalitetnog menadžmenta resursa. Naime, autorice smatraju kako je za upravljanje turističkom destinacijom potrebno slijediti module profesionalnog menadžmenta.

Razvojni projekti

Romina Sinosich, ujedno i direktorica TZ-a Višnjana, na temelju istraživanja, ali i iskustava stečenih kroz praktične aktivnosti TZ-a govorila je repozicioniranju turističke destinacije Istre. Istakla je podizanje konkurentnosti kroz razvojne projekte, kao što su vinske ceste, ceste maslinova ulja, gourmet turizam, bike turizam, valorizaciju Parenzane i zvjezdarnice u Višnjanu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter