Od travnja u Ukrajini više od 5.000 ubijenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj smrtno stradalih u sukobu u Ukrajini koji je počeo prošlog travnja prešao je 5000, a mogao bi biti i veći, izvijestilo je u petak UN-ovo vijeće za ljudska prava.

"Značajna eskalacija neprijateljstava dosad je odnijela 5086 osoba, ali strahujemo da bi stvarna brojka mogla biti znatno veća", rekao je glasnogovornik UN-ova vijeća za ljudska prava Rupert Colville na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

Samo u zadnjih devet dana u "razdoblju koje je odnijelo najviše žrtava" od proglašenja primirja početkom rujna, u sukobima između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista smrtno su stradale 262 osobe, rekao je Colville.

UNHCR je izvijestio da sigurnosna pravila nove ukrajinske vlade ograničavaju isporuku pomoći u područja sukoba na istoku zemlje i otežavaju život prognanima.

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics u petak je izjavio da novo nasilje u istočnoj Ukrajini ugrožava dogovor o primirju s Rusijom te je upozorio da bi EU mogao razmotriti nove mjere kojima će sankcionirati Moskvu.

Novi sukobi koji se vode oko Donecka sve više dovode u pitanje mirovni sporazum potpisan u rujnu u Minsku.

"Ako Rusija ne primijeni ili se ne složi s primjenom dogovora, suočeni smo bez sumnje s vrlo ozbiljnom situacijom i u tom ćemo slučaju na razini EU-a morati razmotriti kakvu vrstu dodatnog pritiska možemo izvršiti", rekao je.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter