Od travnja neće biti ovrhe cijele mirovine

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Umirovljenici kojima je dosad ovrhom oduzimana cijela mirovina morat će se strpjeti do travnja kada im isplatom penzije u tom mjesecu više neće biti umanjena mirovina za više od jedne trećine zaštićenog iznosa, potvrdili su u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Pitali smo kada će se početi usklađivati isplata mirovina s novim Pravilnikom Ministarstva financija o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima.

- U tijeku je obrada svih ovrha gdje se na temelju izjave umirovljenika plijenila cijela mirovina. Moramo naglasiti da je korisnika mirovina na koje se Pravilnik odnosi oko 14 tisuća te je potrebno iznova u svakom predmetu napraviti novi izračun dopuštenog iznosa za ovrhu, uvažavajući specifičnosti pojedinog slučaja i visine mirovine. Radi se o predmetima kod kojih nije moguće automatski odrediti promjenu iznosa za ovrhu sukladno Pravilniku, stoga očekujemo da će uz sve napore koji će biti uložen,  čitav posao biti završen do kraja ožujka, ističu u HZMO-u. Dakle, i u ožujku će oko 14.000 ovršenih umirovljenika ostati bez cijele mirovine, u prosjeku 2.200 kuna, dok bi im mjesec dana kasnije na računu trebalo ostati dvije trećine iznosa.

Podsjetimo, pri usvajanju novog Ovršnog zakona došlo je do svojevrsnog previda jer se građanima koji su dali isprave o suglasnosti zaplijene plaće koje su potpisane prije lipnja 2008. godine i dalje mogao plijeniti iznos veći od trećine mjesečnih primanja iako to zakon zabranjuje. Novim je pravilnikom ispravljena ova nepravda, odnosno željelo se osigurati da dvije trećine plaće ili mirovine, kako je objasnio ministar Slavko Linić, uvijek mora ostati za život građana "čime smo zaustavili građane, koji su potpisivali svašta, i banke, koje su to zloupotrebljavale". (M. JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter