Od travnja 2013. Rusima vize za ulazak u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od travnja iduće godine ruski će građani za ulazak u Hrvatsku trebati vizu pa su zbog toga u Moskvi održane političke konzultacije, objavljeno je u petak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pomoćnica ministrice Andreja Metelko-Zgombić održala je u četrtak političke konzultacije u ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi, o primjeni sporazuma između hrvatske i ruske vlade o uzajamnim putovanjima hrvatskih i ruskih državljana koji je potpisan u ožujku 2010. u Moskvi. Sporazum će stupiti na snagu 31. ožujka 2013. i njime će se uvesti klasičan vizni režim između dviju zemalja, u potpunosti usklađen s pravnom stečevinom Europske unije.

U hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi održan je i sastanak s ruskim turističkim agencijama o pripremama za primjenu toga sporazuma jer se procjenjuje kako će se u Rusiji izdavati oko 150 tisuća viza za Hrvatsku na godinu, što je triput više nego u svim ostalim hrvatskim diplomatskim misijama i konzularnim uredima zajedno.

Pripreme obuhvaćaju uređenje odgovarajućeg prostora za konzularni odjel veleposlanstva, njegovo kadrovsko popunjavanje, uspostavu suradnje s komercijalnim posrednicima i vanjskim pružateljima usluga te pravodobno informiranje javnosti, kaže se u priopćenju MVEP-a.

Hrvatsko izaslanstvo posebno je istaknulo kako vizni režim ne bi trebao biti zapreka dolasku ruskih turista u Hrvatsku.

Hrvatska će od 1. srpnja 2013. postati članica EU-a, a ruska agencija RIA objavila je da hrvatska viza ruskim građanima neće vrijediti za ostale članice Unije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter