Od tradicionalne do suvremene primjene grafičkog elementa

(M. Ra.)
(M. Ra.)

Osebujnim grafičkim izričajem iz široke palete odabranih grafičkih tehnika, predstavili su se umjetnici iz Austrije u novigradskom Muzeju Lapidarium.

Šest umjetnika

Izložba grafika pod nazivom "Photo Graz Grafički element" okupila je šest austrijskih umjetnika i umjetnica različite generacije, s namjerom da u prvi plan egzemplarno stavi njihov pristup grafičkom načinu rada.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Lapidarijuma Jerica Ziherl, naglasivši kako je izložba upriličena kao nastavak dobre suradnje s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba koji razvija sve prepoznatljivije kulturno–umjetničke odnose s brojnim kulturnim institucijama u Hrvatskoj.

- Večerašnja izložba je potvrda da se umjetnički artefakt ne može promatrati odvojeno od društvenih zbivanja i nudi svojevrstan presjek od tradicionalne primjene grafičkog elementa, do njegove prilagodbe u suvremenom umjetničkom okruženju, naglasila je Ziherl i predala riječ direktorici Austrijskog foruma Susannni Ranetzky.

- Ove godine je Austrija partner u kulturi Republici Hrvatskoj pa smo pojačali suradnju diljem Hrvatske raznolikim kulturnim programima, ali suradnja s Novigradom je izuzetna i već tradicionalna, pa ćemo je zasladiti i "kulturnim slasticama", rekla je Ranetzky uručivši ravnateljici Lapidarijuma bombonijeru Mozart kugli.

Najbolje od najboljeg

Prisutne je pozdravio i voditelj Instituta za kulturu Štajerske Graz, Max Aufischer koji je istaknuo kako u galerijskim prostorima Novigrada nastoje prezentirati uvijek najbolje od najboljeg iz Graza i okolice, zaželjevši da se suradnja nastavi na zavidnoj razini i ubuduće.

Svoje radove su izložili Georg Held, Lisa Reiter, Alfred Resch, Lisa Riedl, Gunther Skreiner i Veronika Tzekova.

Šetnja galerijom vodi promatrača u svijet umjetnikovih različitih grafičkih izražavanja korespondirajući kroz fotografiju, crtež, reljef, instalaciju, tehniku otiska, računalne boje i simbole izazivajući na taj način asocijativna promišljanja u promatraču.

Georg Held (1953.), zaposlen je kao nastavnik likovne kulture u gimnaziji u Grazu. Kombinirajući crteže nastalih flomasterima u boji, s fotografijama koje su krupni panoi s nacrtanim linijskim strukturama, nastala je serija Shades of Green.

Lisa Reiter (1984.), školuje se u struci uvezivanja knjiga i digitalnog tiska. Njezini su radovi Untitled, našiveni aktovi u kojima crta i šije svilenim koncem i tako proučava još neistražena područja umjetnosti.

Alfred Resch, 1962., arhitekt, slobodan je likovni umjetnik iz Graza. Svoje slikarstvo kombinira s tehnikom otisaka, a u posljednje vrijeme se različiti mediji interferiraju u njegove radove, poglavito tehnologije iz područja svjetlosti i elektronike.

Lisa Riedel, 1974., educirala se na više likovnih smjerova, od kojih izdvaja završen studij slikarstva i grafike u klasi prof. Ursule Hubner, Linz. Njezini radovi označavaju pukotine u pamćenju koje jezikom likovnosti izražava bojom ili reljefom utisnutim duboko u papir.

Gunther Skreiner, živi i radi kao programer u Grazu. Sliku i crtež predstavlja modularnim jezikom, stvarajući na taj način različite, strogo konceptualne, računalno komponirane svjetove boja i simbola.

Veronika Tzekova (1973.) stekla je akademski naziv Master of fine Arts na Dutch Art Institute Enschede. Predstavlja se serijom igara riječima, nazvanim kratkim pričama, koje sadrže po dvije ili više riječi. Značenja nastaju u mašti gledatelja ovisno o izazvanim perceptivnim asocijacijama.

Izložba je organizirana u suradnji Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Institutom za kulturu iz Štejerske, Graz i Kulturnom gradskom mrežom Graz.

Radovi se mogu pogledati do 10. listopada. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter