Od tečaja pivarstva do pripreme riba, šafrana i sireva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od kraja listopada pa do početka prosinca slijedi novi niz od deset kulinarskih radionica koje će se u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre održati u sklopu trajne edukacije ugostiteljskih djelatnika te valorizacije autohtonih istarskih proizvoda.

Kako je ovaj projekt osmišljen i financiran u zajedništvu više istarskih institucija, na konferenciji za novinare najavili su ga direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, voditelj projekta Edmondo Šuran, te direktor AZRRI-ja Igor Merlić. U projektu još sudjeluju Ceh ugostiteljstva i turizma županijske Obrtničke komore, te HGK - županijska komora Pula, a pokrovitelj mu je župan Valter Flego.

Prvi ciklus bio je održan na proljeće s ukupno 150 polaznika, namijenjen je profesionalnim kuharima iz istarskih restorana, hotela, konoba, agroturizama i drugovrsnih ugostiteljskih objekata. Polaznici plaćaju sudjelovanje na radionicama, ali navedene institucije zajedno sufinanciraju polovicu cijene. Radionice predviđene u ovom ciklusu su osnovni i napredni tečaj pivarstva (24.-25. listopada); plava riba u gastronomiji (7. studeni, voditelj Davor Skoko); mesni odresci i zrenje mesa (8. studeni, voditelj Robert Perić); street food jela od ribe i morskih plodova (14. studeni, voditelj David Skoko); prhka tijesta u slastičarstvu (15. studeni, voditelj Robert Perić); gastronomska valorizacija sireva i mliječnih proizvoda (22. studeni, voditelj Robert Perić); valorizacija šafrana iz Istre (28. studeni, voditelj David Skoko); zeljasto povrće kao prilog ili kao glavno jelo (29. studeni, voditelj Robert Perić); restoranska vegetarijanska kuhinja (2. prosinac, voditeljica Ana Ugarković) te tjestenine od lokalnih brašna (3. prosinac, voditelj Ana Ugarković). Na svaku radionicu primat će se 8-12 polaznika, a bude li interes veći, organizirat će se dodatni termini, najavio je Edmondo Šuran.

Primarni je značaj ovih radionica u valorizaciji lokalnih istarskih namirnica, naznačio je Igor Merlić. Nada Prodan Mraković je ove radionice uvrstila u niz aktivnosti usmjerenih na podizanje razine usluga u istarskom turizmu, naglašavajući: "Cilj ovih radionica nije samo visoka kuhinja, jer želimo da ponuda bude kvalitetna od konoba pa sve do luksuznih restorana".

Denis Ivošević je pak naglasio kako je "istarski turizam već duže vrijeme u procesu restrukturiranja i repozicioniranja, pri čemu je edukacija stalni zadatak jer su u turizmu i ugostiteljstvu sve potrebnija specijalistička i specifična znanja." Milan Antolović je pak vizionarski govorio o istarskom turizmu bez granica, a na tom području povijesne ili geografske Istre treba ponuditi jedinstveni istarski poljoprivredni i prehrambeni proizvod. Istra je već postala najjača regija u maslinarstvu i vinarstvu, u tim i drugim proizvodnjama objedinila je snage od temeljne proizvodnje do turističkog proizvoda regije, a sada nakon što je kvaliteta dostignuta treba usavršavati edukaciju, zaključio je Antolović, te pozvao i Turističku zajednicu Istarske županije da značajnije podupre autohtone istarske proizvode. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter