Od svojih zahtjeva ne odustajem

Duje Kekez (M. MIJOŠEK/arhiva)
Duje Kekez (M. MIJOŠEK/arhiva)

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava, odustao je od podrške Vladi Andreja Plenkovića zbog recentnih izjava potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića kako u Hrvatskoj vlast mogu dijeliti samo Hrvati. S Radinom smo razgovarali dan nakon najave da neće podržati Vladu, poslije koje je dobio brojne reakcije, ali i sastanak u Banskim dvorima.

Ulazi li Hrvatska u razdoblje političke stabilnosti?

- Došlo je do relativne stabilizacije političke scene, iako je sve to još na krhkim temeljima. Ali, došlo je i do ostvarenja riječi Bože Petrova koji je rekao da sa "zastupnika nacionalnih manjina treba skinuti teret odlučivanja". Sad smo, naime, došli do toga da je s Mosta skinut teret odlučivanja i to je pozitivno iz različitih područja društvenog života i demagoškog morala. Nama je važan odnos koji su lideri Mosta imali prema nacionalnim manjinama i koji je išao od hladnog prema odbojnom. Ne mislim tu na sve predstavnike Mosta, nego na njihove stranačke lidere. Situacija se posljednjih dana krize relativno stabilizirala, ali s obzirom na sastav parlamentarne većine mislim da je moguće da, poslije lokalnih izbora, dođe do novih koalicija.

Jeste li razgovarali s premijerom nakon što ste mu uskratili podršku u Saboru?

- Bio sam zamoljen da dođem na razgovor s premijerom Plenkovićem. Detalje neću iznositi, to neka napravi druga strana. Samo ću reći da sam razgovarao 45 ugodnih minuta s Davorom Božinovićem, predstojnikom premijerovog kabineta, te jednako toliko s premijerom Plenkovićem. Ton razgovora bio je odličan, kao i dosad, ali sadržaj neću prepričati. Ponovio sam svoje čvrste zahtjeve i napomenuo da preko toga ne mogu preći. Sve ostavljam njima, a ja ću se kasnije očitovati. U ovom trenutku, Vlada nema moj glas. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter