Od svinjske gripe umro 59-godišnjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od komplikacija svinjske gripe prošlog je tjedna u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljevic" u Zagrebu preminuo 59-godišnji muškarac, potvrdio nam je ravnatelj bolnice Antun Beus. To je prva ovogodišnja žrtva virusa gripe H1N1, koji je prošle sezone u Hrvatskoj odnio 30-ak života.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je svinjska gripa zasad službeno potvrdena kod 50-ak osoba, no stvarni je broj oboljelih veci.

Muškarac kod kojeg je laboratorijski potvrdena zaraza virusom svinjske gripe u bolnicu je stigao u vrlo teškom stanju te mu prakticki nije bilo pomoci. Nije bio kronicni bolesnik niti je spadao u rizicne skupine kod kojih se ocekuju komplikacije.

- Nažalost, k nama je došao u stanju septickog šoka tijekom veceri, a umro je oko podneva iduceg dana, kaže Beus.

U Klinici "Dr. Fran Mihaljevic" dosad je laboratorijski potvrdeno 20-ak slucajeva svinjske gripe, koja ce ove godine po procjenama lijecnika biti vodeca u sezoni influence. Komplikacije su nastupile kod još jednog pacijenta, 24-godišnjeg mladica, kod kojeg se razvila pneumonija te se nalazi na odjelu intenzivne njege.

Ostali pacijenti kod kojih je potvrdena svinjska gripa otpušteni su na kucno lijecenje. U teškom je stanju s komplikacijama gripe još jedan pacijent, koji je hospitaliziran izvan Zagreba. Strucnjaci pozivaju na cijepljenje, jer je ovo tek pocetak epidemije te ce oni koji se sada cijepe u iducih 10 do 15 dana razviti puni imunitet na virus. Veci broj oboljelih tek se ocekuje, i to u sijecnju i veljaci, kada epidemija gripe u pravilu dostiže vrhunac.

- Sudeci po obilježjima epidemije koja je prošla južnu hemisferu, možemo ocekivati broj oboljelih podjednak prošlogodišnjem, ocjenjuje Borislav Aleraj, epidemiolog iz HZJZ-a.

Lijecnici preporucuju cijepljenje starijim osobama i kronicnim bolesnicima, koji su podložniji komplikacijama gripe, te trudnicama iza prvog trimestra trudnoce, jer su one lani bile posebno teško pogodene virusom H1N1.


Podijeli: Facebook Twiter