Od sutra štrajk u CA: Za utorak već otkazana 23 leta!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra u 6 sati tri sindikata Croatia Airlinesa (Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu) stupit će u štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva koji su poslali Upravi. Sindikati traže zadržavanje prava iz prošlog kolektivnog ugovora koji je istekao 1. travnja, nakon kojeg, kako tvrde, proživljavaju sustavno šikaniranje od Uprave, osjetno nižu plaću i strah od otkaza.

- Ukinuli su nam sve pogodnosti, smanjili plaće, dnevnice, paušale i slobodne dane. Ponekim stjuardesama plaća je niža za 40 posto uz isti obujam posla, pa za prosječno četiri leta dnevno, često uz polijetanje u gluho doba noći mjesečno zaradi tek četiri tisuće kuna neto. Usto, djelatnici se boje otići na bolovanje zbog straha od gubitka posla, u zrakoplov ulaze bolesni što na koncu loše utječe na sigurnost putnika, kazala nam je Ivana Lojo, predstavnica štrajkačkog odbora i stjuardesa s dvadesetogodišnjim stažom u Croatia Airlinesa ističući kako nije u redu da se samo kabinskom osoblju režu plaće dok ostale zaposlenike Uprava štedi.

U štrajku će, prema najavama, sudjelovati stotinjak kabinskog osoblja i isto toliko pilota, što će za posljedicu imati niz otkazanih letova

Danas su predstavnici sindikata pokušali sastancima u ministarstvu rada te s ministrom prometa i veza Hajdaš Dončićem pronaći dogovor, no potpuno bezuspješno. Otvorenim pismom prozvali su i premijera Milanovića od kojeg su zatražili da ih zaštiti i stane na kraj nepravdi zbog odluke Uprave o 42 otkaza stjuardesama koje su bile na bolovanju.

"Dvije godine Plana 21 trenutno čine 42 nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj" stoji, među ostalim, u otvorenom pismu kojeg potpisuje šefica Sindikata kabinskog osoblja Suzana Artuković Vuksan. Milanović je tek poručio da svi sudionici moraju poštivati zakon te učiniti sve kako bi očuvali kompaniju. - Ako se ne budemo mijenjali, nema alternative. To oni koji imaju siguran posao moraju shvatiti jer rade u kompaniji koju država subvencionira već dvadeset godina, a radi gubitke cijelo vrijeme, poručio je premijer.

Uprava Croatia Airlinesa tvrdi da je spremna za štrajk te da neće doći do većih poremećaja u redovnom prometovanju zrakoplova, već da će se koristiti usluge partnerskih kompanija. Na službenoj stranici kompanije objavljen je popis izmijenjenih i otkazanih letova, prema kojem su za utorak otkazana čak 23 leta.

Podsjećamo, Croatia Airlines već godinama gomila gubitke koji su dosegnuli gotovo pola milijarde kuna, a prema pokazateljima iz prvog tromjesečja ove godine jasno je kako će se isti nastaviti i dalje. Nacionalna zrakoplovna kompanija daleko je iza svojih konkurenata, što je u posljednjih godinu dana rezultiralo napuštanjem deset posto letačkog osoblja. (Krešimir TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter