Od sutra sardela ponovno na ribarnicama


Od danas u podne ribari mogu ponovno krenuti u lov na sardelu, potvrdili su u Ministarstvu poljoprivrede. Naime, Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom u 2017. godini propisano je da se zbog zaštite inćuna propisuje zabrana obavljanja gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske u razdoblju od 30. travnja 2017. godine u 12 sati do 15. svibnja 2017. godine u 12 sati.

Brodovi će isploviti

To znači da će već od utorka u ponudi istarskih i hrvatskih ribarnica ponovno biti sardela. Dobra je to vijest za sve one koji uživaju u pripremanju i konzumiranju cjenovno prihvatljive plave ribe, ali ribari imaju jako malo razloga za veselje.

Prema riječima Nevena Lorencina, predsjednika Koordinacije plivaričara iz Ceha ribara Istarske županije, brodovi će isploviti u potragu za ribom, iako im jaka mjesečina baš i ne ide na ruku. Premda dobro zvuči podatak da im za vrijeme lovostaja država, odnosno nadležno Ministarstvo poljoprivrede, isplaćuje određene subvencije, u praksi stvari ne idu glatko. (D. GRAKALIĆ, L. SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter