Od sutra sankcioniranje neodgovornih vlasnika pasa

Od srijede počinje pojačana kontrola držanja pasa (N. LAZAREVIĆ)
Od srijede počinje pojačana kontrola držanja pasa (N. LAZAREVIĆ)

Grad Pula je u sklopu projekta Pula Pet Plus proveo niz edukativno-preventivnih akcija s ciljem senzibiliziranja vlasnika kućnih ljubimaca. Komunalni redari zajedno s policijskim službenicima nastavljaju s provođenjem zajedničkih akcija na terenu pa će se od sutra krenuti sa sankcioniranjem neodgovornih vlasnika pasa, što je propisano novom Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Kazne do 1.000 kuna

Odlukom su previđene novčane kazne za nepoštivanje odredbi u rasponu od 600 do tisuću kuna za prekršitelje, zavisno o razini prekršaja.

Odluka je usklađena s normama Europske unije te definira adekvatno postupanje s kućnim ljubimcima te pravilno i sigurno ophođenje na javnim površinama. Svrha ove mjere je omogućiti da sve javne površine budu sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje. Spomenutu odluku o kažnjavanju neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca podržalo je gotovo 30 posto Puljana koji su svoje mišljenje izrazili putem e-Konzultacija koje je u sklopu kampanje proveo Grad Pula.

Od rujna 2015. do svibnja 2016. provedene su tri zajedničke akcije Grada i policije, a koje su bile isključivo preventivnog karaktera. Prekontrolirani su kvartovi Veruda, Stoja i Šijana, parkovi u užem centru grada, šetnice na Lungomareu i Valkanama te područja oko pulskih osnovnih škola. Budući da se radilo o preventivnim akcijama, vlasnici kućnih ljubimaca bili su upozoreni na postupanje i ponašanje prilikom držanja i vođenja pasa te upoznati s Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i zakonskim odredbama koje moraju poštivati.

Uz dosad poduzete aktivnosti, planira se provesti dodatna edukacija, kao i izrada informativnih brošura i letaka koji će pripomoći širenju svijesti te boljem upoznavanju vlasnika kućnih ljubimaca s postojećim propisima i zakonima.

Izgradnja istrčavališta

Kampanja Pula Pet Plus dugoročnog je karaktera, a provodi se da bi se kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici omogućio kvalitetan suživot. Dosad je u sklopu kampanje uspostavljen i ograđen park za pse s potrebnom opremom, u najposjećenijim pulskim parkovima postavljene su košarice za pseći izmet, takozvani dogy boxevi. Označeno je i šest plaža na kojima je dozvoljen boravak pasa, a u planu je i izgradnja istrčavališta za pse. U sklopu kampanje, na površinama na kojima se nalaze dječja igrališta, u parkovima u kojima se nalazi sadržaj namijenjen djeci te na drugim javnim površinama koje se koriste u svrhu sporta ili neke druge aktivnosti, postavljene su i tabele s oznakom zabrane pasa čime se željelo ukazati na činjenicu da je riječ o mjestima gdje nije dozvoljeno šetanje pasa. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter