Od sutra potpisi za referendum o 4 pitanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U 43 grada na 85 lokacija diljem Hrvatske od sutra počinje prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja - ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama (GMO), poništenju prethodne privatizacije te zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske.

Organizator prikupljanja potpisa je građanska inicijativa Referendumski ustanak, a predsjednik Odbora birača građanske inicijative Zoran Mihajlović na današnjoj konferenciji za novinare pozvao je građane na što veći odaziv te dodao da je za održavanje referenduma potrebno oko 370 tisuća potpisa građana koji imaju biračko pravo. Prikupljanje potpisa trajat će dva tjedna, do 27. veljače.

Mihajlović je pozvao građane da se uključe u akciju kako bi prekinuli "samovolju političara i krivi put kojim Hrvatska ide, što se može napraviti jedino izravnim nalogom građana prema politici".

"Organizacijski odbor Referendumskog ustanka smatra da je potrebno ponoviti referendum oko ulaska Hrvatske u EU, s obzirom na to da je prekršen i Ustav i zakon kada je bio prvi referendum, ali i zbog promjena okolnosti u EU", kazao je Mihajlović. Smatra da su se građani nakon godine dana bolje informirali o Europskoj uniji te da je na prvom referendumu na njih vršen pritisak.

"Od trenutka kad je proveden referendum oko ulaska Hrvatske u EU - 21. prosinca 2012., nekoliko puta je mijenjan Lisabonski sporazum - i to je već pravna osnova da se ponovi referendum", kazao je doktor Aleksandar Soltyšik, naglasivši da je referendum izostao 2003. kad je dana aplikacija za članstvo Hrvatske u EU te kad su započeti pregovori, a da je Ustav promijenjen 2010. u kontekstu da relativna, a ne apsolutna većina odluči o tome hoće li Hrvatska ući u EU.

Smatra da je EU po svim pokazateljima "luzer" u ovom trenutku, te da "zbog dekomponiranosti zemlje na svim razinama, Hrvati kao narod nemaju šanse da prežive u EU".

Osvrnuvši se na pitanje GMO-a, naglasio je da postoji potreba da ljudi kažu svoj izričiti "ne" GMO-u. "Prošle godine u ožujku premijer Zoran Milanović potpisao je uredbu kojom se dopušta rastezljiva količina GMO sastojaka u hrani", rekao je Soltyšik i ocijenio kako je "izvjesno da se rade pritisci od kompanija koje proizvode GMO da se u Hrvatsku kroz zakon ugura mogućnost o sijanju GMO usjeva". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter