Od sutra naplaćuje se sidrenje u Vinkuranskoj vali

Maja Šarić i Tanja Vrbat (M. ANGELINI)
Maja Šarić i Tanja Vrbat (M. ANGELINI)

Od početka srpnja pulska Lučka uprava gospodari sidrištem u Vinkuranskoj vali, odlučeno je to na posljednjoj sjednici Vlade RH. Tako će od ovog mjeseca pa na dalje Lučka uprava naplaćivati sidrenje u toj vali po tarifi koju je odredilo Upravno vijeće te ustanove. Naime, na posljednjoj sjednici Vlade usvojen je prijedlog odluke o davanju suglasnosti na odluku Skupštine Istarske županije o dopunama odluke o osnivanju Lučke uprave Poreč i Pula.

Naplata veza u Poreču i Runkama

Tim odlukama  Lučka uprava Poreč i Lučka uprava Pula proširit će nadležnost na sva područja koja se u stvarnosti koriste kao lučka područja, a koji su bili izvan lučkog sustava. Na taj će se način omogućiti naplaćivanje lučkih pristojbi i naknada koje se ranije nisu mogle naplaćivati budući su se nalazila izvan lučkog sustava. Lučkoj upravi Poreč, usvajanjem ovog prijedloga odluke, proširena je nadležnost nad sidrištima Cruiser i Uvala Busoja te na Molo hotela Funtana. Lučkoj upravi Pula proširena je nadležnost nad lučkim područjem luke Runke, utvrđeno je izdvojeno lučko područje - sidrište Vinkuranska vala te iz nadležnosti izuzete luke Peroj i Banjole.

Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da Županijska skupština utvrđuje lučko područje za sve luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja na svom području, u skladu s prostornim planovima i uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske. Temeljem toga Skupština Istarske županije zatražila je davanje suglasnosti Vlade RH na navedene odluke. Po riječima ravnatelja pulske Lučke uprave Donalda de Gravisija, ova je odluka dugo očekivana i pridonijet će očuvanju ove zaštićene uvale. (C. B. GALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter