Od sutra naftna groznica na Jadranu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je prošli tjedan usvojila odluku o postupku provođenja javnog nadmetanja za buduće istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, a sutra će biti objavljen poziv zainteresiranima za koncesije na 29 istražnih polja.

Javni će natječaj za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju biti otvoren do 3. studenog, a interes bi, sudeći po broju onih koji su već posjetili, ili rezervirali posjet sobi s podacima o potencijalnim nalazištima nafte i plina, mogao biti velik.

Podsjetimo, novoosnovana Agencija za ugljikovodike otvorila je 10. ožujka "data room" s ranijim INA-inim, kao i novim seizmološkim istraživanjima norveškog Spectruma. Iako će tek daljnje istraživanje budućih koncesionara, odnosno bušotine, pokazati ima li ugljikovodika i koliko, dosadašnja ispitivanja pokazuju da potencijala ima. Sobu s podacima u Agenciji do sada su posjetili predstavnici četiriju zainteresiranih tvrtki, javno se ne otkriva kojih, od čega je Agencija do sada uprihodila 20.000 eura.

Samo ulazak u sobu naplaćuje se, naime, po pet tisuća eura, dok se ovih dana zaključuju i prvi ugovori o kupnji podataka koji se u Agenciji nalaze. Sto eura po kilometru koštaju stare Inine, a 500 eura nova Spectrumova istraživanja, snimke. Soba s podacima bit će otvorena za trajanja čitavog natječaja, pri čemu je termine za pregled dokumentacije samo do kraja svibnja već zakupilo još petnaestak zainteresiranih investitora. Podaci koje tamo vide omogućuju im procjenu potencijala ugljikovodika. 

Javno nadmetanje kojim će biti odabrani koncesionari na jadranskim "poljima" provest će, i pristigle ponude ocijeniti, stručno povjerenstvo na čelu kojeg se nalazi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter