Od sutra harac i na nedodirljive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor je 24. rujna donio odluku da ce haracem biti zahvaceni svi dohoci, pa i oni od samostalnih djelatnosti. Ocekuje se da ce, kako je ranije najavljeno, ta odluka biti objavljena sutra u Narodnim novinama i da ce u tekstu zakona pisati da se on primjenjuje od dana objave do kraja veljace 2011. Njime ce biti nametnut krizni porez na one dohotke koji su izostavljeni prilikom njegovog uvodenja 1. kolovoza. Prije dva mjeseca taj je porez nametnut na sve dohotke od nesamostalnih zanimanja, a sada ce biti uveden i na dohotke od samostalnih. Stoga ce za potonje njegov rok primjene biti dva mjeseca duži nego za nesamostalna zanimanja.

Dakle, kriznim bi se porezom od sutra trebali oporezivati svi primici od samostalne djelatnosti - obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva, primici po osnovi najamnine, od zakupnine, iznajmljivanja stanova i soba, dohoci od kamata i osiguranja te ustupanja autorskih prava. Harac i dalje nece placati oni ciji su mjesecni primici manji od 3.000 kuna. Primici izmedu 3.000 i 6.000 kuna oporezivat ce se po stopi od dva posto na cjelokupan iznos, a iznad 6.000 kuna po stopi od cetiri posto, takoder na cjelokupan iznos dohotka.

U cijeloj prici još nije posve jasno kako ce taj namet obracunavati oni koji ostvaruju dohodak od samostalnog rada i pritom ostvaruju primitke po više razlicito placenih poslova. Naime, kod dohotka od nesamostalnog rada i mirovina obracun je vrlo jednostavan jer oni koji ostvaruju te primitke dobivaju ih od samo jednog poslodavca ili isplatitelja. No što kad obrtnik tijekom mjeseca fakturira nekoliko racuna? Nekad je to manje od 3.000, a nekad više od 6.000 kuna. Izgleda da ce se svakog mjeseca napraviti obracun prethodnog mjeseca i prema visini dohotka platiti krizni porez. Oni obrtnici koji ostvaruju manje dohotke, do 3.000 kuna, morat ce paziti da u jednom mjesecu ne fakturiraju iznos koji je veci od 6.000 kuna jer ce inace na ukupan dohodak platiti cetiri posto haraca.


Podijeli: Facebook Twiter