Od subotnjih proba do prvog CD-a

Djevojački zbor SŠ Mate Balote i vokalna skupina Aurora Vocalis
Djevojački zbor SŠ Mate Balote i vokalna skupina Aurora Vocalis

"Hvala vam na velikom trudu koji ulažete u naš zajednički rad, ljubavi i prijateljstvu. I još nešto! Sjećate li se one treme od prije dva sata? Sad je i to nestalo", poručila je osamnaestogodišnja Ilari Miani u ime cijelog Djevojačkog pjevačkog zbora SŠ Mate Balote Debori Cukoli Zeneral, njihovoj voditeljici i profesorici glazbene kulture.

Bilo je to na kraju promocije prvog glazbenog CD-a koji su snimili učenici Srednje škole Mate Balote, a promoviran je u srijedu u prepunoj kazališnoj dvorani Pučkog učilišta u Poreču.

Roditelji, profesori i prijatelji došli su poslušati što su godinu dana pjevale i spremale 24 zborašice za čije je snimanje CD-a, kako kaže voditeljica Cukola Zeneral, presudila kvaliteta.

- Na probama se nešto dogodilo i pomislila sam da bi ovo stvarno moglo biti dobro. Izdvojila sam jedanaest djevojaka i osnovala vokalnu skupinu Aurora Vocalis s kojima smo vježbale i subotama, rekla je Cukola Zeneral nakon promocije koja je započela pjesmom "Ruža crvena", a završila Vanninom "Kao rijeka". Na repertoaru Djevojačkog zbora nalaze se narodne i autorske pjesme poznatih izvođača, "Adiemus" koju su djevojke same odabrale kao i duhovnu pjesmu "Velik si", no o većini aranžmana i odabiru pjesama presudila je stručna riječ voditeljice. Ime svoje skupine izvele su zajedno od aurore borealis, polarne svjetlosti.

Promociju je vodila sedamnaestogodišnja Tea Radović, koja je svakoj pjesmi pridružila kratku priču, a između nastupa Djevojačkog zbora i vokalne skupine Aurora Vocalis tekla je prezentacija fotografija s proba koje su odradile protekle školske godine dok je u predvorju otvorena izložba dvoje učenika. Riječ je o digitalnim fotografijama raznolikih motiva Alena Perčića i Martine Balte, polaznika opće gimnazije, koje su transformirane u crno-bijele tonove.

- Kad imam vremena, slikam, ali želim upisati medicinu jer me zanima sve vezano uz biologiju i čovjeka, rekao je Perčić.

Snimanje CD-a koje odrađeno je u svibnju na Radio Puli, a najviše su ga podržali komunalno poduzeće Montraker, Istarska županija te Srednja škola Mate Balote.

- Želimo biti podrška učenicima u njihovim idejama i željama, a naravno da je to dobro i za afirmaciju škole, rekao je ravnatelj Krešimir Bronić, dok su ostali profesori čestitati mladim pjevačicama koje pohađaju različite smjerove od prvog do četvrtog razreda. S obzirom na to da je nekima ovo bio posljednji nastup u srednjoj školi, nova audicija za sve zborašice održat će se u listopadu, čime zbor koji je Debora Cukola Zeneral osnovala još 1998. godine, ubrzo nakon što je počela raditi u školi, nastavlja dugu tradiciju. Njihova misija je jasna: "Mi smo ovdje da vam otvorimo srce i uši i da se, poput nas, zaljubite u glazbu". (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter