Od subote s 20 kuna na Kamenjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na premanturski Kamenjak od subote pocinje naplata ulaza, i to po cijeni od 20 kuna po vozilu. Cijena ce se na 25 kuna povecati 15. srpnja i takva ostati do 1. rujna kad opet pada na 20 kuna što ce se naplacivati do kraja rujna. Novost ove sezone su sprave za vježbanje u uvali Pinižule, desetak koševa za smece, nove ploce s oznakama smjerova, oko 30 klupa u šumskim dijelovima te gradele na osam roštilja na kojima je jedino i dopušteno paljenje vatre.

Zbog zaštite travnjaka koji su stanište strogo zašticenih endemicnih vrsta orhideja postavljene su i zaštitne ograde kako bi se sprijecilo prometovanje vozilima na tim podrucjima. Ogradama su zaprijeceni pristupi i nekim sporednim putovima zbog zaštite vozila od krada što je bio cest slucaj prošle sezone.

Novosti ima i u Kuci prirode u Premanturi koja je oplemenjena sa sedam novih akvarija u kojima se može vidjeti predstavnike flore i faune podmorja Kamenjaka, odljevom stope dinosaura s Fenolige, stalnom izložbom danjih leptira Kamenjaka. Najveci naglasak, kaže ravnatelj JU-a Neven Iveša, daje se edukativnim radionicama pa je tijekom godine Kucu prirode i stazu dinosaura posjetilo vec desetak grupa ucenika iz cijele Hrvatske što znacajno doprinosi popularizaciji Premanture i opcine Medulin kao kulturno-obrazovne destinacije.

U Javnoj ustanovi Kamenjak koja skrbi o spomenutom podrucju najavljuju i mogucnost proglašenja posebnog botanickog rezervata na rtu Franina jer na tom podrucju raste pustenasti jarmen, jedna od najrjedih biljaka hrvatske flore. Vec je postavljena zaštitna ograda i zabranjen pristup vozilima te pokrenut postupak za proglašenje.

Osim naglasaka na rt, Javna ustanova Kamenjak ne zanemaruje ni park šumu Soline kao dobro ocuvano stanište hrasta crnike. Prijavljena je na natjecaj Ministarstva kulture kao projekt "Park šuma Soline-mediteranska prašuma našeg susjedstva". Cilj je revitalizacija spomenutog podrucja kako bi podrucje Vinkurana i Pješcane uvale dobilo adekvatan turisticko-edukativni sadržaj. Namjerava se urediti poucna staza, infopunkt te postaviti izložba o šumi u prostorijama mjesnog odbora Vinkuran.


Podijeli: Facebook Twiter