Od subote maškarano ludilo u Buzetu

Žulić uzalud zasukao rukave; u subotu gubi vlast (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Žulić uzalud zasukao rukave; u subotu gubi vlast (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Konačno je zasukao rukave no niti to Siniši Žuliću neće pomoći da zadrži gradonačelničku fotelju u Buzetu. Pusna gradonačelnica Trda Gruda, poznatija pod nadimkom Stanka Krulčić, najavila je da namjerava preuzeti vlast, a to će joj osigurati podrška svekolikog maškaranog puka posebno iz ruralnih krajeva. - Se vasi san obašla i si so meni potpora dali. Sada moramo mi kmeti prić na vlast, izjavila je pusna gradonačelnica na konferenciji za novinare.

Maškarano ludilo službeno počinje u subotu, u Društvenom domu Sv. Martin, kod ovogodišnjih domaćina Buzetskog karnevala, Maškara Sv. Martina - Draščića.

U 17 sati je dječja maškarana matineja uz nastup Error banda i plesne skupine Ročkice, maškarana briškula i trešete, u 21.30 sati podizanje pusta i primopredaja gradskog ključa i vlasti maškarama, a u 22 sata maskenbal na kojem će, najavio je predsjednik Mjesnog odbora Sv. Martin Žarko Draščić, maškare zabavljati Birikini band.

Maskenbal će se 15. veljače održati u Roču, 22. veljače u Prodanima, a 28. veljače u Krušvarima.

Novost je, rekla je direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković, da će se za sve maskenbale organizirati prijevoz, autobusna linija koja će prolaziti po mjesnim odborima zainteresiranim da njihove maškare sudjeluju na maskenbalu.

Veliki maškarani mimohod, održat će se na pusnu nedjelju, 2. ožujka, ulicom II. Istarske brigade do Trga Fontana. - Ovogodišnji Buzetski karneval već će tradicionalno biti najbrojnije okupljanje maškara u Istri.

U Buzetu očekujemo osam velikih skupina s buzetskog područja te goste, preko tisuću maškaranih sudionika i brojna alegorijska kola, najavio je Žulić.

Mali mimohod održat će se 4. ožujka, a buzetskim ulicama prodefilirat će maškare Dječjeg vrtića "Grdelin", nižih razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" te Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom

Vladavina maškara završava na Pepelnicu, 5. ožujka ceremonijom suđenja i spaljivanja pusta u naselju Most i tradicionalnom igrom na ruh po cesti od Sv. Ivana do Mosta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter