Od subote filmovi u Motovunu

Filmski Motovun i ove godine spremno dočekuje svoju publiku (Jelena PREKALJ)
Filmski Motovun i ove godine spremno dočekuje svoju publiku (Jelena PREKALJ)

Od subote, 27. srpnja do srijede, 31. srpnja po šesnaesti put Motovunski filmski festival na "brdo filmova" donosi obilje filmske zabave za ljubitelje i dugometražnih i kratkih filmova, i igranih, i dokumentarnih i animiranih, a velikoj većini f zajedničko je to što vjerojatno nikad neće biti prikazani u hrvatskim kinima.

Prva festivalska projekcija, u subotu u 10 sati ujutro u kinu Bauer, pripala je američkom filmu "Daj mi robu", a film kojim će se svečano otvoriti festival večernjom subotnjom projekcijom u kinu Trg u 21 sat je poljsko-britansko-portugalsko-francuski "Zamisli", koji će biti praćen i posebnom naracijom za slijepe. Kroz svih pet festivalskih dana filmovi će se prikazivati u dnevnim projekcijama u kinu Bauer u pet termina (u 10, 12, 14, 16 i 18 sati) te u Još manjem kinu u četiri termina (u 11, 13, 15 i 17 sati). Za najveće festivalsko gledalište, kino Trg, rezervirana su dva večernja termina (u 21 i u 23.30 sati), dok će se u drugom motovunskom otvorenom gledalištu, kinu Barbacan, podno gradskih zidina, filmovi prikazivati  u 21.15, 23.30 te u 1.30 sati. Zbroj - četrnaest projekcija dnevno.

Dvadeset filmova iz glavnog festivalskog programa, koji konkuriraju za festivalske nagrade, prikazivat će se u većini dnevnih termina u kinu Bauer, u oba večernja termina u kinu Trg, te u drugom terminu u kinu Barbacan. Dosta je termina rezervirano za specijalne festivalske programe i posebne projekcije.

U 11 sati u Još manjem kinu svakodnevni je termin (osim ponedjeljka) za program kratkih filmova, koji također konkuriraju za tradicionalnu motovunsku nagradu. U 13 i u 17 sati će se u Još manjem kinu te u prvom večernjem terminu u kinu Barbacan prikazivati filmovi o Romima u sklopu programa "Mala mahala". U programu su još i posebne projekcije izbora s londonskog festivala kratkih SF filmova, selekcija novog evropskog horora, projekcije posvećene festivalskim gostima među kojima su i tri filma ovogodišnjeg dobitnika nagrade Maverick iranskog redatelja Mohsena Makhmalbafa, a u čast Mirku Kovaču kao ovogodišnjem dobitniku motovunske nagrade za 50 godina rada na filmu u utorak će biti prikazan film "Mali vojnici" Bate Čengića snimljen prema Kovačevom scenariju.

Zaštitni znak motovunskog festivala su i atraktivne glazbene zabave, koje će se ovaj put "vrtjeti" na dvjema lokacijama: koncertima koji započinju u 1 sat nakon ponoći u kinu Trg (ili alternativno u Bambus baru) predstavit će se najveće evropske zvijezde romske glazbe, a od 1.30 na hotelskoj terasi svake će se večeri odvijati glazbeni program "Žedno uho". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter