Od sto kazni 70 otpada na turiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vi ovisite o meni, a ne ja o vama. Stoga vam ovakvo ponašanje ne služi na cast.

- Ali, gospodine, ostavili ste automobil na površini pod naplatom, a niste platili parkiranje?!

- Pa što? Vi se morate meni dodvoravati, ne ja vama... Nikad više necu doci u Pulu.

Ovakav razgovor koji su djelatnici Pula parkinga vodili s jednim madarskim gostom koji je došao platiti dnevnu kartu (citaj: kaznu), jer nije platio parkiranje, gotovo da docarava odnos stranih gostiju prema našim propisima. Zanimljiv je, naime, podatak da na stotinu izdanih dnevnih karata, koje su, dakle, pandan nekadašnjim kaznama, njih 70 izdano je za vozila stranih registracijskih oznaka.

- Nažalost, stranci kada dodu u naš grad - a možda se tako ponašaju i u drugim gradovima - jednostavno zaboravljaju da moraju poštovati propise, svidali se oni njima ili ne. Uostalom, naši propisi nisu nimalo drugaciji od onih koje imaju u svojim maticnim državama, ali se ocito prelaskom granice ponašaju drugacije nego kod kuce. Nažalost, susrecemo se s njihovim nezadovoljstvom, psovkama, a nerijetko nas i proklinju na nacin na koji to ne želim niti ponoviti, rekao nam je direktor Pula parkinga Branislav Bojanic.

To nam potvrduje i Boris Agatic, voditelj Odjela reklamacija i pritužbi gradana, koji istice da je u lipnju ove godine od ukupno 2.320 izdanih dnevnih karata gotovo njih tisucu, ili 42 posto, otpadalo na vozila stranih registracijskih oznaka.

U srpnju je taj postotak narastao te je od ukupno 3.860 dnevnih karata strancima ispisano njih 2.454, ili 63 posto, da bi u kolovozu, koji još nije zakljucen, pa nema konacne brojke izdanih dnevnih karata, taj postotak narastao na 68, a bilo je dana kada je prelazio i 70 posto.

- Naši djelatnici dnevno ispišu 170 dnevnih karata, dok je primjerice u Rovinju prosjek u sezoni 35. Ne znam ovisi li to o strukturi gostiju ili o njihovoj percepciji kako se u Puli mogu ponašati, ali ocito su u krivu, kaže Agatic.

Zanimljiv je podatak o nepropisno parkiranim vozilima. Njihovo premještanje odnedavno je, tocnije od sredine srpnja, poskupjelo, a zahvaljujuci radu pauka u dvije smjene broj vozila "iza mreže" je gotovo udvostrucen.

Primjerice, od 1. ožujka do 31. srpnja 2009. bilo je naplaceno dizanje i premještanje 809 vozila, da bi u istom periodu ove godine, kada je pauk radio u dvije smjene, bilo 1.410 takvih intervencija. Dnevno se dizalo izmedu 15 i 20 vozila, a otprilike 10 posto cinila su ona stranih registracijskih oznaka.


Podijeli: Facebook Twiter