Od Štinjana do Pule za 45 minuta

Na prilazima šijanskom rotoru čekalo se i duže od pola sata (N. LAZAREVIĆ)
Na prilazima šijanskom rotoru čekalo se i duže od pola sata (N. LAZAREVIĆ)

Jučer ujutro mnogi su lakše disali. Tijekom noći vjetar, koji je nastavio puhati i tijekom jutra, rashladio je užarenu atmosferu pa su mnogi iskoristili jutro ne bi li u gradu obavili sve one stvari koje su tijekom dosadašnje žege odgađali. Uostalom, bio je i četvrtak - dan akcije u mnogim trgovačkim centrima te su se brojni Puljani razmiljeli gradskim prometnicama. No, istom logikom poveli su se i brojni turisti iz okolnih turističkih središta i - kaos je bio zagarantiran.

Uobičajene kritične točke

Već u ranim jutarnjim satima stvorio se tako krkljanac na pulskim ulicama koje ni brojni djelatnici prometne policije u određenom trenutku nisu uspijevali "raspetljati". Na sva tri ulaza u grad čekalo se i po pola sata da bi se uopće prošle kritične točke, no teško je zapravo i reći gdje su te točke bile. Iz prava Stancije Peličeti protezala se nepregledna kolona do velikog rotora u Šijani. No, tamo su se sretala vozila iz različitih pravaca i zapravo se sve pomicalo vrlo sporo. Stoga su kolone vozila stizale i iz pravca obilaznice i iz pravca Šijane, a sve se spajalo s kolonom koja se kretala prema Velom Vrhu.

Iz pravca Vodnjana kolona vozila slijevala se prema Puli, iako je sve bilo vrlo protočno jer su semafori bili isključeni, a policija je ručno regulirala promet. Prometni policajci doista su jučer bili raspoređeni na svim važnim pravcima, pa tako povremeno nisu puštali vozila u grad na rotoru kod Mlina da bi rasteretili Puntu, druga ekipa bila je pak na Punti i po potrebi preusmjeravala vozila prema centru ili prema Šijani, pripadnici jedinice prometne mladeži pomagali su im i promet regulirali na rivi kod skretanja za Cestu 119. brigade, a na svim su cestama uočena brojna policijska vozila.

Ležerni tek motoristi

"Nakon što sam ležerno krenula prema Puli iz Štinjana, vrlo brzo sam shvatila da neću tako lako stići na posao. Ipak, imala sam dosta vremena, ali sam ga provela u koloni. Čak 45 minuta trebalo mi je da stignem do Pule. Kad sam bila na kružnom toku kod Mlina policajac me nije pustio prema gradu, već je sve preusmjeravao na obilaznicu. Nije pomoglo ni to što sam mu rekla da idem na posao, ni to što imam gdje parkirati. Ništa, samo naprijed, pa preko groblja, do Punte… Ovakve gužve ovog ljeta još nisam vidjela", ispričala nam je jedna vozačica.

Naravno da je gužve bilo i na svim gradskim parkiralištima, a parkirana vozila protezala su se i duž Ceste 119. brigade sve do mosta. Brojni su turisti parkirali i po prigradskim naseljima te su se pješice uputili do centra, što je, sve-u-svemu bilo i pametno jer u centru ionako mjesta nije bilo niti za lijek. Čak su i pješaci imali u pojedinim uličicama problema s mimoilaženjem, no barem su ugostitelji i trgovci trljali ruke.

A jedini koji su jučer donekle mogli likovati u prometu bili su vozači motocikala i bicikala jer su oni gradskim ulicama prolazili daleko brže od automobila, a nisu imali problema niti s parkiranjem. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter