Od starog ucinite novo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljedice nemilosrdnog izrabljivanja Zemlje i masovne industrijske proizvodnje, koja uz željeni finalni proizvod donosi i ogromne kolicine smeca, otpada i otrova, takve su da se vec doslovce gušimo u njima. Stoga, ekološki pristup svakodnevici iz dana u dan postaje imperativ. Takav pristup životu podrazumijeva, izmedu ostalog, i recikliranje vec postojecih materijala. Kolicina najrazlicitijih proizvoda koji nas okružuju, vec samo u vlastitome domu, nesaglediva je. Ona je i u stalnom porastu, buduci da nas se uporno ohrabruje na neprestanu kupovinu, bilo zbog pomodnih trendova ili zbog sve lošije kvalitete samih proizvoda. Mnoge stvari koje bi se mogle još koristiti, prebrzo završavaju u smecu.Ideja recikliranja, kad je rijec o uredenju našeg doma, sastoji se u produžavanju životnog vijeka raznim, vec postojecim predmetima – komadima namještaja, posuda, lampama i svakojakim dekorativnim detaljima. Neke od njih možda vec posjedujemo u stanu ili su odbacene u podrum ili na tavan. Druge možemo nabaviti na buvljacima, u second hand trgovinama i antikvarnicama.Udahnuti novi život vec odbacenom, zaboravljenom predmetu, nadahnjujuce je i uzbudljivo. Podrazumijeva osjecaj za stvari oko nas, sposobnost da vidimo ljepotu tamo gdje je naizgled (više) nema, da osjetimo skriveni potencijal nekog predmeta. Uredivanje doma na ovaj nacin, uz svjesnost da istovremeno pomažemo i našem okolišu, ali i nama samima, ispunjavajuce je i nosi u sebi duh avanture, istraživanja i otkrivanja. Istovremeno, to je i vrlo kreativan proces koji od nas traži da staru situaciju osvježimo novim rješenjima, da stvorimo nešto što dotad nije postojalo i svemu pridamo osobni pecat. Dom stvoren na ovakav nacin, odisat ce nama i našim životima, pulsirat ce u ritmu našeg srca, težnji i snova i biti sposoban obgrliti nas i ugrijati našom vlastitom toplinom.

Cijela se prostorija može predivno urediti iskljucivo starim namještajem. To ne znaci da baš sve mora biti staro, no u svakoj prostoriji našega doma, a narocito u dnevnom boravku gdje provodimo najveci dio dana, postoji citav niz manjih komada namještaja i raznih dodataka koje, umjesto u trgovinama novim namještajem, možemo nabaviti iz druge ruke. Takvi ce komadi dati osobnost interijeru, a možemo ih dodatno personalizirati tako što cemo im dati novu boju, oblijepiti ih, promijeniti im ruckice itd. Valja pomno pregledati i postojeci namještaj jer puno toga možemo ponovno upotrijebiti na novi nacin, uz drugu boju ili funkciju.

Da biste uredili blagovaonicu dovoljno je pronaci stari stol odgovarajucih dimenzija i okružiti ga stolicama iz »druge ruke«. Stolice uopce ne moraju biti jednake. Naprotiv, kombinacija razlicitih modela pa cak i materijala pridonijet ce originalnom izgledu blagovaonice, kao na primjer »tragovi života« u obliku ogrebotina i oguljene boje na stolu.Recikliranje podrazumijeva i posvecivanje pažnje otpadu koji svakodnevno proizvodimo. Odvajanje otpadaka razlicitih materijala - stakla, papira, plastike i metala, uvelike pomaže smanjenju planina smeca na našim odlagalištima otpada. Veci broj kanti za smece, koji je za to potreban, može se iskoristiti kao dekorativni detalj tako što cemo nabaviti nekoliko istih kanti u odgovarajucoj boji i poredati ih uza zid. S unutarnje strane poklopca možemo zalijepiti laminiranu fotokopiju plastike, stakla i papira kao podsjetnik na to cemu odredena kanta služi.Pravu atmosferu za romanticne zimske veceri možemo stvoriti uz pomoc starih staklenih boca. Jednostavno ih obojimo u crno – nekoliko njih u mat crnu, a druge u sjajnu crnu. Najlakše cemo ih obojati uz pomoc akrilnih boja u spreju. U grlo boce postavimo crne svijece i sve zajedno posložimo na stol, komodu ili pod.Stari vintage koferi, posloženi jedan na drugoga, poslužit ce istovremeno kao mjesto za skladištenje raznih stvari, ali i kao dekoracija. U djecjoj sobi možemo u njima držati igracke, u našoj pokrivace, a u dnevnom boravku DVD-e i kutije za CD-e.(S. L.)

 


Podijeli: Facebook Twiter