Od srijede vožnja po obje trake rotora u Šijani

Milivoj MIJOŠEK
Milivoj MIJOŠEK

Služba za odnose s javnošću Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda potvrdila nam je u petak da će veliki kružni tok u Šijani u cijelosti za promet biti otvoren od 1. lipnja do 15. rujna. Kao što smo već pisali, rotorom će se konačno od srijede i tijekom cijelog ljeta prometovati u punom profilu.

Otvaranje cijelog kružnog toka za promet trebalo bi barem djelomično ublažiti velike prometne gužve koje su i jučer zagušile sve ulaze u rotor. I jučer su kolone vozila milile kako bi se uključile u promet u kružni tok, što je za posljedicu imalo i usporeno prometovanje dalje prema gradu. Kako se priliv vozila u Pulu učetverostručuje tijekom ljetnih mjeseci ulaz bi s ovakvim režimom regulacije bio praktički onesposobljen pa su Hrvatske vode prihvatile sugestiju da ga tijekom ljeta u cijelosti otvore za promet.

Uz otvaranje unutarnjeg prometnog traka, za promet će se otvoriti i odvojak za Ulicu 43. istarske divizije, odnosno trenutno svi lijevi, inače dvotračni, prilazi rotoru, što bi trebalo uspostaviti lakše prometovanje iako je o tome teško govoriti kada su ljetni mjeseci u pitanju zbog izuzetno velikog priliva vozila stranih gostiju iz svih turističkih destinacija u najveći istarski grad.

Iako su krajem prošle godine radovi bili usporeni, proljetos su se aktivnosti na gradilištu intenzivirale. U unutrašnjosti rotora nazire se tako novi retencijski sustav, koji bi trebao spriječiti plavljenje ovog dijela grada, pogotovo dijela Industrijske zone u kojem su smješteni veliki trgovački lanci. Oborinska voda s cijelog područja akumulirana u ovoj velikoj retenciji, ali i ostalim okolnim retencijama i kišnim vrtovima, polako će se sustavom otpuštati u kolektor, koji zbog smanjenog kapaciteta kanalizacijskog sustava u Ulici 43. istarske divizije nije do sada mogao upiti vodu prilikom velikih oborina. Vrijednost investicije iznosi 35,87 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske vode.

Prema najavama, radovi na ovom važnom projektu za grad Pulu trebali bi trajati sve do kraja godine, no prema najavama gradonačelnika Borisa Miletića, i tijekom ljeta odvijat će se ubrzano pa možda najesen neće biti potrebe za ponovnim zatvaranjem unutrašnje prometne trake. Hoće li se to doista biti tako pokazat će vrijeme. (Goran ROJNIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter