Od srijede štrajk u Pevecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od polovice zaposlenika u svim Pevecovim centrima danas se putem provedenog referenduma izjasnilo za štrajk koji ce u svim centrima poceti u srijedu tocno u sedam sati. Kako doznajemo od predstavnice podružnice Sindikata radnika trgovine Hrvatske u pulskom centru Nataše Zadkovic, radnici ce diljem Hrvatske štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplate dvije zaostale place za rujan i listopad, a Pevecove trgovine ce u vrijeme štrajka simbolicki raditi od 13 do 15 sati.

Zbog teške situacije u kojoj se nalaze zaposlenici pulskog centra, podrucni sindikat je odlucio pomoc potražiti od Grada Pule i Istarske županije. U svojim zahtjevima koje ce uputiti na nadležne adrese, traže mogucnost isplate odredene novcane pomoci kao i odgodu placanja režija u gradskim poduzecima. Sindikat nije definirao koliki iznos bi eventualno mogao zatražiti od gradskih i županijskih vlasti jer, kako kažu, ne znaju hoce li njihovi zahtjevi uopce biti prihvaceni.

Štrajk je bio logican slijed dogadaja, tvrde u štrajkaškom odboru Peveca, jer kako kažu, postupak mirenja izmedu sindikata i uprave nije uspio buduci da je Uprava Peveca odbila zahtjeve sindikata za isplatom zaradenih placa, a od radnika je zatražila da "solidarnim radom" pripomognu ocuvanju poslovanja tvrtke. Po rijecima sindikalne povjerenice Nataše Zadkovic, u cijeloj prici najviše ce izgubiti zaposlenici jer ce, tvrdi, država svoje dugove eventualno moci naplatiti od nekretnina koje još nisu založene, dok primjerice dobavljaci nemaju uvjete da naplate svoja potraživanja.

U pulskom Pevecu na rubu egzistencije nalazi se 10-ak obitelji ciji su clanovi svi zaposleni u centru ili su samohrani roditelji kojima je placa jedini izvor prihoda. Vecina radnika opterecena je kreditima i bez place ne može pokrivati kreditne dugove u bankama kao ni nagomilane racune.

Može li Grad pomoci Pevecovim radnicima, pitali smo gradonacelnika Borisa Miletica koji je rekao da ce nešto konkretnije moci reci tek kada vidi o kakvim se zahtjevima radi, buduci da u trenutku našeg razgovora još službeno nije zaprimio dopis sindikata. Naglasio je da ce uciniti sve što je u njegovoj moci, ali da treba vidjeti kakav status imaju radnici, odnosno imaju li prebivalište u Puli ili su prijavljeni negdje drugdje. Miletic veli da Grad u proracunu nema rezerviranih stavki za takav oblik pomoci, ponovivši da ce tek nakon zahtjeva vidjeti što može uciniti.

Istarski župan Ivan Jakovcic na isto je pitanje odgovorio SMS-om. Rekao je da "Županija može pomoci pravnim i politickim sredstvima, no da je prakticki nemoguce pomoci novcanim sredstvima".


Podijeli: Facebook Twiter