Od srednjeg vijeka do suvremene glazbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do jedan sat poslije ponoci svijetlilo je u subotu navecer kroz prozore drevnog pazinskog Kaštela u kojem djeluju Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina. Te su se dvije ustanove ukljucile u medunarodnu akciju "Europska noc muzeja", koja se održavala u muzejima diljem kontinenta.

Programom "Povijest Pazina u Kaštelu upisana" Muzej grada Pazina po prvi se put ukljucio u ovu manifestaciju: kostimirani ucenici Pazinskog kolegija, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile te OŠ Vladimira Nazora, svojevrsnim su recitalom, koji je osmislila kustosica Marija Ivetic, predstavili povijest Pazinske grofovije i pazinskog kaštela u kojem su stolovali njeni upravitelji.



Posebna je pozornost posvecena najpoznatijim bunama pazinskih kmetova u 15. i 16. stoljecu o kojima govori izložba u cetverokutnoj kuli. Publika koja se okupila u prilicnom broju imala je jednu od rijetkih prigoda vidjeti Urbar pazinske grofovije iz 16. stoljeca i besplatno razgledati Etnografski muzej u kojem se još uvijek nalazi nagradena izložba "Veliže i deštini".



Zabavan, ali i vrlo edukativan program vodile su Dorijana Šilic i Koviljka Marecic. Šilic je s clanovima Folklornog društva Pazin vodila radionicu istarskih narodnih plesova, a Marecic orijentalnog plesa. Obije su radionice pobudile veliku pozornost publike, a mnogi se nisu ustrcavali, uz strucno vodstvo, upoznati osnovne korake i koreografske figure istarskih puckih i orijentalnih plesova.

Na kraju su svi radosno, mnogi nezgrapno, ali ipak zdušno, zaplesali tek naucene koreografije. Oni manje vicni plesu, nakon razgledavanja Kaštela i muzejskih izložbi zadržali su se u predvorju uz suvremenu glazbu prema odabiru DJ-a.


Podijeli: Facebook Twiter