Od srčanog udara umro J. J. Cale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki kantautor i gitarist J. J. Cale, čije je pjesme "After Midnight" i "Cocaine" u obradama popularizirao Eric Clapton, umro je od srčanog udara u 74. godini u bolnici u kalifornijskoj La Jolli, objavljeno je na njegovoj osobnoj internetskoj stranici.

Cale je rođen u američkoj saveznoj državi Oklahomi u Oklahoma Cityju, a 1960. se preselio u Los Angeles, gdje je njegova karijera doživjela procvat, piše Reuters. Pridonio je stvaranju osebujnog "tulsa zvuka" koji kombinira elemente bluesa, rockabillyja i country glazbe.

Poznat je postao 1970. kad je njegovu "After Midnight" obradio Eric Clapton, a još veći hit napravio je od Caleove pjesme "Cocaine". Godine 2008. dvojica glazbenika zajedno su snimila album "The Road to Escondido", koji je nagrađen Grammyjem.

Rođen je 1938. godine kao John Weldon Cale, a ime je promijenio u J.J. Cale kako ga ne bi miješali s članom grupe Velvet Underground Johnom Caleom, prenosi BBC.

Za života je Cale snimio 14 albuma, a za sebe je volio reći da je kantautor, a ne pjevač. Osim Claptona njegove su skladbe izvodili Tom Petty, Santana i grupa Lynyrd Skynyrd. Jedan je od prvih koji su upotrijebili ritam mašinu, a bio je prepoznatljiv po svojem opuštenom pjevačkom stilu. Na Caleovoj službenoj web stranici stoji da je umro u petak navečer u bolnici u La Jolli, u Kaliforniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter