Od sportske dvorane do Podzemnog grada

Ovogodišnji labinski laureati
Ovogodišnji labinski laureati

Labin je veličinom mali, ali iznutra velik, jer je još davne 1341. godine ustanovljen gradski Statut i prolazilo je ovuda mnoštvo vladara, ali je grad uvijek znao reagirati na pravi način i ostao je do danas kao spomenik bogate kulture i visokih civilizacijskih dosega, rekao je Valter Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Labina, otvarajući jučer u Gradskoj galeriji svečanu sjednicu Vijeća kojom je zaključeno višednevno obilježavanje Dana grada Labina. Posebnu čestitku Poropat je uputio iseljenicima i ovogodišnjim gradskim laureatima.

Kapitalna ulaganja i EU-fondovi

Među uzvanicima bili su župan Valter Flego, saborska zastupnica Nansi Tirelli i predsjednik Ureda državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević, ali i državni tajnik u mađarskom ministarstvu poljoprivrede Robert Szige te načelnici pobratimljenih općina, talijanskog Manzana i slovenske Idrije, Mauro Lacumin i Bojan Sever.

- Prijateljstvo s Idrijom priča je o dva rudarska grada, jednog s rudnikom žive, a drugog s ugljenom. Bratimljenje Idrije i Labina uspostavljeno je 1970-ih godina te se čitavo vrijeme uspješno nastavlja. Zajednički i konačni cilj je grad Labin učiniti kompatibilnim najrazvijenijim gradovima Europske unije. U ovoj smo godini nastavili s kapitalnim ulaganjima. U fokusu su sportska dvorana Srednje škole Mate Blažine, dječji vrtić na Vinežu, Dom za starije, Kino Labin odnosno Kulturno-obrazovni centar Labin, Zgrada društvenog poduzetništva, Centar "Liče Faraguna" te Podzemni grad Labin. Ovi projekti financijski su vrlo zahtjevni, ali i važni za unapređenje kvalitete života naših građana. U ovoj godini priprema se projektna dokumentacija, što je velik i složen posao, ali i osnovni preduvjet da bismo te projekte mogli prijaviti za financiranje iz EU-fondova, rekao je gradonačelnik Tulio Demetlika.

Mladi glazbenici i plesači

Svečanost sjednice upotpunili su mladi glazbenici Valentino Blasina koji je u pratnji Nicol Vidak otpjevao hrvatsku i istarsku himnu, zatim Toni Kranjac te grupa Delfini iz rabačkog odjela Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" koji se goste počastili tekstovima na cakavici i istarskim plesovima. Minutom šutnje odana je počast poginulima u ratu, kao i svima koji više nisu među nama a pridonijeli su razvoju Labina i Labinštine.

Nagrada za životno djelo Franku Kosu

Planirajući budućnost Labina kao mjesto društvenog napretka, kulturnog dijaloga i različitosti, koje potiče novi gospodarski razvoj, vrhunski znanstvenici, umjetnici, sportaši i poduzetnici zadužili su sadašnja i buduća pokoljenja pa su na svečanoj sjednici dodijeljene godišnje nagrade. Dobitnik nagrade za životno djelo je Franko Kos, za izniman doprinos u njegovanju i očuvanju autohtonih svirki i pjesama Labina i okolice te izradi istarskih narodnih instrumenata.

Godišnju nagradu dobio je NK "Iskra" Vinež, u povodu obilježavanja 60. obljetnice uspješnog djelovanja u području sporta. Tvrtki TD MCZ iz Labina - za čiji je dolazak u Labin najviše zaslužan Davor Kogej, a nagradu je primio član Uprave Kristijan Krpan - priznanje je dodijeljeno za gospodarsku djelatnost. Ralf Blomberg dobio je zahvalu za uspješnu suradnju s ustanovama i tijelima Grada Labina, a Godišnja nagrada grada "Roberto i Daniela Giannini" uručeni su Andreini Belušić iz Rapca, magistrici fizike i geofizike. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter