Od sporta preko glazbe k dizajnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja pulska Akcija Rojc nadovezuje se na Krojcberg koji se u Rojcu odvija proteklih dana. Krojcberg zgradu Rojca zamišlja kao grad, u kojem je unutrašnje dvorište trg, a sudionici su postavili instalacije u unutrašnjem dvorištu pa je Buvljak ovog puta zapravo u ulozi merkata na trgu, kazala nam je Irena Burba iz Zelene Istre odnosno clanica Saveza udruga Rojca koji je organizator Akcije Rojc.

Akcija Rojc održavala se u unutrašnjem dvorištu nekadašnje vojarne, a njen osnovni koncept je jednostavan, udruge iz Rojca, svaka sa svojim aktivnostima, osmišljava i konacno cini zajednicki program. Sve je pocelo u 10 sati budnicom clanova orkestara grada Pule. Od sporta preko glazbe k dizajnu. Od izvidaca do onih koji prakticiraju capoeiru, tai-chi, aerobic ili pak sviraju violinu ili gitaru, vrte ploce ili su dio puhackog orkestra. Od break dancea do djecjih cirkuskih predstava, izložbe stripova do one radova pristiglih na natjecaj vizualnog identiteta Saveza udruga Rojca. Prijepodne se sve ipak vrtjelo oko buvljaka.

Drugo izdanje koji se prvi put održao na unutrašnjim hodnicima zgrade u prosincu prošle godine, okupio je cak 55 izlagaca. Ponovno u "hodnik" izdanju, iako na otvorenom, buvljak se rasprostro po cijeloj dužini unutrašnjeg dvorišta. Izmedu redova izlagaca, na svojevrsnoj bini odnosno podiju redom su se, spomenutim aktivnostima, predstavljale udruge.

Na improviziranim štandovima moglo se pronaci svašta. Prije svega odjece i obuce, a zatim i glazbene opreme, kucanskih potrepština, domacih proizvoda - od meda do krema te raznih rukotvorina. Kupovalo se i istovremeno prodavalo, razmjenjivalo.



No, mišljenja posjetitelja bila su podijeljena. Neke je oduševljavalo upravo to da buvljak nije samo bio buvljak i time, po njihovom mišljenju, privukao više ljudi. Dok drugi smatraju da unatoc tome što ima više ljudi, njihova je pažnja razasuta po ostalom, istovremenom i usputnom, ponudenom sadržaju. Ipak, svi su složni u tome da Pula svakako treba imati svoj buvljak na prepoznatljivom mjestu u prepoznatljivom terminu.

Akcija Rojc na neki nacin nastavak je prošlogodišnje Akcije za Rojc, koja je pak bila protestna prica usmjerena protiv izgradnje parkinga u vanjskom dvorištu Rojca. Ovog puta, Akcija Rojc, nakon što parking navodno ostaje besplatan, usmjerena je na svoju unutrašnjost.

U proteklih godinu dana formalizirao se Savez udruga Rojca, a ovom prilikom htjeli su oživjeti unutrašnje dvorište kao i povezati posjetitelje i udruge sa zajednickim prostorom koji se nalazi nasuprot kluba Monteparadiso, a koji planiraju zajednickim snagama urediti te koristiti za izložbe i ostale nacine promocije udruga, a u buducnosti bi mogao poslužiti i kao ugostiteljski objekt gdje bi roditelji mogli cekati svoju djecu, saznajemo od organizatora.

U poslijepodnevnom dijelu programa predstavljeni su radovi s ovogodišnjeg Krojcberga, prikazani filmovi o Rojcu uz šareni glazbeni program. Nastupio je jazz duo Armazonex I Les Chattes Noires te Rondo Histriae uz goste. Tijekom dana svi su se mogli okrijepiti besplatnom maneštrom, a za vecer je rezervirana za glazbu. (Marta BARADIC, Snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter