Od siječnja jedinstven račun za struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sto i pedeset tisuća hrvatskih kućanstava koja se električnom energijom opskrbljuju kod alternativnih opskrbljivača po nižim tarifama, od početka siječnja 2017. dobivat će jedan račun za isporučenu struju. Na prvi dan naredne godine stupa na snagu Zakon o tržištu električne energije, prema kome će svi distributeri električne energije izdavati objedinjen račun za opskrbu električnom energijom i trošak distribucije, odnosno mrežarinu. Nakon objedinjenja računa, mrežarina će se plaćati zajedno s opskrbom na uplatnici opskrbljivača.

Što se tiče očitavanja brojila, prijave potrošnje i kvarova na električnoj mreži, za njih će odgovornost i dalje biti na Hrvatskoj elektroprivredi, točnije poduzeću HEP ODS. Građani neće imati dodatnih troškova zbog objedinjavanja računa za struju.

- Uvođenje jedinstvenog računa velik je korak k stvaranju potpuno otvorenog tržišta električne energije u Hrvatskoj, sukladno europskim direktivama, a u korist krajnjih kupaca koji s tržišnim opskrbljivačima ostvaruju značajne uštede. Ovaj smo trenutak željno iščekivali posljednje tri i pol godine, otkako je počela liberalizacija tržišta. Naime, postojanje dvaju računa dosad je bio ključni razlog za otkazivanje velikog broja ugovora korisnika koji su se odlučili vratiti na univerzalnu uslugu, iako je ona skuplja od naše, što nam je otežavalo poslovanje - izjavio je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter