Od sezone 2016/17 ponovo tri županijska razreda?

U BORBI ZA BOLJITAK ŽUPANIJSKOG NOGOMETA - Igor Žiković (M. MIJOŠEK)
U BORBI ZA BOLJITAK ŽUPANIJSKOG NOGOMETA - Igor Žiković (M. MIJOŠEK)

Nakon gotovo tri sata konstruktivnog razgovora, Izvršni odbor krovne županijske nogometne organizacije na svojoj je drugoj sjednici održanoj u pazinskom hotelu Lovac jednoglasno odlučio da će se naredne sezone seniorski nogomet igrati po istom sistemu kao i dosad. Tako će Prva ŽNL brojati 13 klubova, kao i Druga ŽNL jug, dok će Druga ŽNL centar i sjever imati po 12 klubova. Prvenstva liga s 13 klubova počinju 5. i 6. rujna, dok će lige s 12 klubova početi 12. i 13. rujna. Također, jedno će se kolo igrati u rezervnom terminu, u četvrtak 8. listopada, kako bi prvi dio prvenstva završio 29. studenog.

Podužu raspravu prije takve odluke izazvao je prijedlog friškog predsjednika NSŽI-ja Igora Žikovića koji si je dao truda sa svojim suradnicima i na osnovu razgovora s nogometnim djelatnicima u istarskim klubovima, prvenstveno županijskim drugoligašima, pokušao donekle svih zadovoljiti. Naime, što se tiče Prve ŽNL, tu su stvari jasne, osim zašto nitko ne želi napredovati u Međužupanijsku ligu. Jasne su i na županijskom drugoligaškom jugu, gdje su se i Galižanci aktivirali, pa ih ima i više nego dosta. No, pomutnju je izazvao obrazac za prijavu koji dozvoljava drugoligašima da, uz prijavu ranga natjecanja, prijave i koju skupinu žele igrati. Ispalo je tako da se čak 15 klubova izjasnilo da bi u skupinu sjever, a njima je trebala biti pridodana i Mladost iz Rovinjskog Sela koja je također naginjala u tu skupinu, no ne nužno. Tu je nastao problem, jer je u centru ostalo svega osam klubova, dok ih je sjever imao previše, budući da prema propozicijama lige mogu brojati maksimalno 14 klubova. Kako bi se zadovoljila ta odredba, prijedlog je bio da se sjever podijeli na A i B s po osam klubova, a "pod B" je svrstano društvo koje je garantiralo određenu kvalitetu više u odnosu na A varijantu. No, zaključeno je da bi lige osam klubova i trokružno natjecanje još više unazadilo županijski nogomet. Stoga su želje Montrakera, Istre iz Tara i Kaštelira Labinci ostale neuslišane te su vraćeni u skupinu centar kako bi ona brojala12 klubova.

O kvaliteti je bilo malo više riječi tijekom cijele sjednice te je zauzet konačni stav da sadašnji sustav natjecanja unazađuje županjski nogomet te je jednoglasno prihvaćena inicijativa predsjednika Žikovića da se krene u postupak promjene sustava natjecanja za sljedeću godinu, koji mora biti donijet godinu dana ranije, dakle do početka ove natjecateljske sezone. Među prijedlozima kako bi to trebalo izgledati spomenut je nekadašnji sustav koji je imao jedinstvene Prvu i Drugu ŽNL, te tri Treće ŽNL, koji će nakon javne rasprave biti, po svemu sudeći, dat na usvajanje Skupštini.

Mislilo se i na mlađe kategorije te će uz promjene za sezonu 2016/17 biti predloženo da se uvede obveza klubovima prvog i drugog županijskog ranga da moraju imati po dvije kategorije mlađih uzrasta. Kad je riječ o mladima, načelni je dogovor da se prvi dio juniorske i seniorske lige igra unutar županija, a da se kasnije, u drugom dijelu sezone formira međužupanijska skupina u koju bi ušle po četiri najuspješnije mlade momčadi Istarske i Primorsko-goranske županije. Čeka se još konačni blagoslov sistema koji će zasigurno dati.

Konačni blagoslov, pak, dobili su na sjednici predloženi kandidati za komisije pri NSŽI-u, a jednoglasno je prošao i prijedlog liste delegata za MŽL NS Rijeka te Drugu i Treću HNL.

Spomenuta je i zanimljiva novost oko prelaska igrača u amaterskom nogometu, a od ove sezone igrač, bez obzira da li se matični klub slaže ili ne, može promijeniti klub dva puta godišnje, odnosno u ljetnom i zimskom prelaznom roku.

Sjednica je počela odlukom o suspenziji MNK Albona i Zbora nogometnih trenera dok ne usklade papire, no kako nisu u sustavu natjecanja, ne remeti se sistem. (Mladen PILAT)


Podijeli: Facebook Twiter