Od sevdalinki do crnogorskog kola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja Dana Europe, sinoć je priveden kraju 4. festival multikulturalnosti, koji je ove godine trajao dva dana. Tom su se prilikom predstavile nacionalne manjine koje djeluju u Puli i Istri svojim nošnjama, kulturom te umjetnošću, a nije izostala niti gastro-ponuda.

Bogatstvo manjina

Dok je prva večer bila u znaku recitacija, poezije i gastronomije, druge večeri predstavila su se kulturno-umjetnička društva svojim programima.

- Ne može jedan potpredsjednik Sabora reći da samo Hrvati mogu odlučivati, to nije tako, svi su ravnopravni, sve manjine, pozvali smo ga da posjeti Istru i uvidi uvažavanje bogatstva i različitosti, svi zajedno ovdje stvaramo bolju Istru, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić pozdravljajući brojnu publiku tijekom druge večeri festivala. Nazočne je pozdravila i istarska dožupanica Giuseppina Rajko.

Toni i Leon Allakaj iz Umaga predstavili su Zajednicu Albanaca Istarske županije pjesmama "Flakadane" i "Mirsevjen moj pavarsi", a zatim se predstavila Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre sa solisticom Jasminkom Ikanović uz pratnju harmonikaša Envera Alagića. Ona je izvela dvije sevdalinke, i to "Moj dilbere" i "Neko tiho ulicom pjevuši".

Udruga Roma Istre predstavila je svoju folklornu skupinu Terne romane luludja i Skandal band, a na programu su bile romske tradicionalne pjesme i igre. Zatim se Makedonski kulturni forum predstavio pjevačkom skupinom i ansamblom Despina, koji je izveo "Brala moma kapini" i "Go pratile dedo v planina".

Perojsko pojanje

"Peroj 1657", odnosno Društvo perojskih Crnogoraca predstavio se spletom crnogorskih kola i pjesama "Oj radosti, veselosti - staro perojsko pojanje" te spletom crnogorskih kola.

"Pileto mi pee" i "Što imala krsmet Stamena" su pjesme koje je izvelo Makedonsko kulturno društvo "Sv. Kiril i Metodij", a KUD Bosna predstavio se bošnjačkim plesom "Sarajevske gradske igre".

Zbor Encijan Slovenskog kulturnog društva "Istra" otpjevao je pjesmu "Lipa", te potom "Da te mogu pismom zvati", koju je zdušno otpjevala i raspoložena brojna publika.

Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond", odnosno njegova folklorna skupina, izvela je točku "Djevojke sa čardaš nogama".

Prikazana je različitost nošnji, običaja, pjesme i plesa, što je brojna publika ispratila iskrenim ovacijama. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter