Od Sabora traže transkript Kajinove izjave o HRT-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponovnom sudenju Damiru Kajinu zbog izjava o HRT-u u cetvrtak je na Opcinskom sudu u Pazinu sudac Igor Materljan odlucio da se odgada glavna rasprava i zakazao je novu za 14. lipnja u 12 sati.

Od Sabora ce biti zatražen transkript saborske sjednice od 1. travnja 2009. u dijelu koji se odnosi na cjelokupnu izjavu Kajina u raspravi o HNS-ovom prijedlogu da Vlada redovito podnosi izvješca o poslovanju državnih poduzeca kada je spominjao i kupnju emisija na HRT-u, iako se tome odvjetnik HRT-a Emil Havkic protivio.

O tome hoce li biti saslušani svjedoci Silvija Luks i Vladimir Šelebaj - što je tražio Kajinov odvjetnik Mijo Culic, a cemu se takoder usprotivio Havkic - sudac ce odluciti naknadno.

U prvostupanjskom postupku Opcinski sud u Pazinu je odbacio tužbu HRT-a koji je od Kajina zatražio naknadu štete od 110 tisuca kuna sa zakonskom zateznom kamatom kao i da se isprica za klevetu. HRT se žalio pa je Županijski sud u Puli predmet vratio na pazinski sud na ponovno sudenje.

U obrazloženju Županijskog suda se navodi da nije sporno da saborski zastupnik ima pravo na slobodu govora i mišljenja u smislu zakonskih i ustavnih odredbi, ali po pravnom shvacanju tog suda takvo iznošenje mišljenja ne bi smjelo prelaziti okvire kaznenopravne odgovornosti.

U nastavku postupka je stoga potrebno da prvostupanjski sud ponovno pravilno ocijeni sve provedene dokaze i utvrdi je li Kajin istupom i izjavama ipak prekoracio slobodu javnog mišljenja i izražavanja, nakon cega treba ponovno ocijeniti osnovanost tužbenog zahtjeva HRT-a.

Kajin nije u cetvrtak došao na sud, vec samo odvjetnici tuženika i tužitelja.


Podijeli: Facebook Twiter