Od rušenja se ne odustaje bez obzira na izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za najviše deset dana Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na čelu s Ankom Mrak-Taritaš iznijet će podatak o broju bespravnih građevina koje će morati rušiti jer njihovi investitori nisu predali zahtjev za legalizaciju, a riječ je o objektima koji otprije imaju rješenje o uklanjanju.

Ukupno, procjenjuju u Ministarstvu, do zadnjeg im je dana prošle godine pristiglo sigurno 50.000 zahtjeva za legalizaciju.

Kako najavljuje ministrica, nakon analize podnesenih zahtjeva će biti određena dinamika rušenja onih koji zahtjev nisu podnijeli, te onih koji su zahtjev podnijeli, ali nikako ne mogu biti legalizirani. Kako je ministrica nedavno izjavila za naš list, rušene će biti i vikendice i obiteljske kuće, općenito useljeni objekti, i to bez obzira na nadolazeće lokalne izbore. 

"To neće biti jednostavan posao, ali je neminovan", kazala je. "Ne može se odustati bez obzira na izbore. Uklanjat ćemo i višestambene kuće. Odlučili smo srediti stanje u prostoru, što ne možemo učiniti tako da bude idealno, ali djelovati u tom pravcu moramo", kazala je ministrica u razgovoru za naš list početkom prosinca.

Inače, u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja očekuju sto tisuća zahtjeva za legalizaciju do 30. lipnja ove godine. Produljenja tog roka neće biti, najavljuje Mrak-Taritaš, dok bi s prvim danom srpnja na snagu trebalo stupiti nekoliko novih zakona koji bi bespravnu gradnju trebali sprečavati u začetku. Kad netko ubuduće počne bespravno graditi na prostoru na kojem je gradnja zabranjena, u roku osam dana će inspekcija moći donijeti rješenje o uklanjanju i uklanjati - bez da dokazuje, kao sada, čija je to zgrada, je li ičija, tko je gradi, na čijem je zemljištu i tako dalje. Inspektor i bageri dolazit će odmah, bez bespotrebne i dugotrajne procedure. Rušit će se odmah, a investitor će onda, obrnuto od sadašnje prakse, morati dokazivati da nije gradio on nego netko drugi itd. Bude li se pak gradilo u građevinskom području ali bez dozvole, inspekcija će odmah moći propisati prvu novčanu kaznu, brzo zatim i drugu, i tako dalje, pa će investitor, pod prijetnjom ovrhe, pretpostavljaju u Ministarstvu, radije otići po dozvolu. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter