Od rujna stroga naplata duga ili stečaj tvrtki

Zakon o naplati poreznog duga strogo će se provoditi (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Zakon o naplati poreznog duga strogo će se provoditi (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Poduzetnici koji su dužni državi dobit će još jednu priliku da kroz reprogram plate svoj dug, a nakon toga, već od rujna država će krenuti u najstrožu naplatu svojih potraživanja.

Najavio je to ministar financija Slavko Linić koji je predstavio prijedlog zakona o naplati poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom nastalog do 31. siječnja ove godine.

Tim zakonom sadašnja Vlada daje treću, a ministar Linić kaže i posljednju priliku, dužnicima da plate svoje obveze državi. U 2011. godini mogućnost reprograma gospodarstvu je dala i Vlada Jadranke Kosor.

Sve te prilike poduzetnici očito nisu ozbiljno shvaćali jer nisu smatrali da moraju platiti porezni dug, procijenio je ministar financija, pa im poručuje da ako ne iskoriste ovu posljednju mogu računati da će završiti u stečaju ili će biti brisani.

U dva ranija kruga odobreno je 9.640 nagodbi kojima je zatvoreno oko 4,7 milijardi kuna dugovanja, što je manje od očekivanog priznao je Linić, ali zato tvrdi da je naplata od onih koji su zatražili reprogram dobra jer se trenutno kreće oko 88 posto.

Dio dugova, naglasio je ministar rješava se i predstečajnim nagodbama u kojima je prijavljeno oko 43 milijarde dugova što ih imaju tvrtke koje na taj način moraju proći restrukturiranje i naći nove vlasnike.

Zasad su obrađena 433 zahtjeva poduzetnika u kojima radi  više od osam tisuća radnika, a imaju više od osam milijardi kuna dugovanja. Odluke se očekuju i za 1.250 poduzeća s više od 22 tisuće radnika i oko 26 milijardi kuna duga.

- Rezultati toga već se vide, neplaćeni računi smanjeni su kroz predstečajne nagodbe i reprogram sa 44,6 milijarde kuna na 36,7 milijardi kuna, rekao je ministar. 

Vlada je u skladu s politikom EU čiji je cilj preusmjeriti  što više prometa na željeznice, predložila zakon koji omogućava zakup dijela željezničke infrastrukture. (J. MARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter