Od ribe, tradicionalne pašte do pizze s nutelom i meksičke hrane

Unatoč zimi započelo je "Proljeće na mrkatu"
Unatoč zimi započelo je "Proljeće na mrkatu"

Iako današnje prijepodne nije bilo nimalo "proljetno", barem što se vremena tiče, na Narodnom trgu pored gradske tržnice u Puli započela je nova gastro manifestacija "Proljeće na mrkatu" koju zajednički organiziraju Tržnica i pulska turistička zajednica.

Prvog dana posjetiteljima su se predstavili ugostitelji iz "Bukalete" koji su nudili maneštru, tripice i salatu od hobotnice, "Škuža" s pljukancima sa šugom i lignjama s paletnom te "Bodulka" čiji se "šef" Dušan Černjul odučio ispeći svježe ulovljenu ribu - salpe, oradele, menule, šure…

Svježa riba s inovativnih gradela

Bacio ih je, kako smo vidjeli, na inovativni roštilj koji je sam po sebi plijenio pažnju. Kako nam je pojasnio, riječ je o mješavini roštilja i peke, izrađenom od specijalnog čelika, na kojemu je vatra u sredini, a uokolo se na ploči "grila". Osim ribe roštiljale su se, kao prilog, i tikvice, fete palente, crveni radič…

Ukusna hrana, s cijenama od 20 do 35 kuna, i mirisi koji su se protezali tržnicom na trg su već prvoga dana održavanja ove manifestacije privukli dosta Puljana koji su odlučili "skočiti" po marendu, ali i turista koji su zastali isprobati neko od jela ili barem popiti čašu vina.

- Ovo je nova manifestacija kojom ćemo Puljanima pružiti prigodu za odličnu marendu, a turistima ponuditi mjesto na kojem će "s nogu" moći isprobati naše lokalne gastro delicije pripremljene od sezonskih namirnica s tržnice i ribarnice, kazao nam je direktor Tržnice Renato Perc pojašnjavajući da će se na trgu kuhati četiri dana u tjednu - od ponedjeljka do četvrtka i tako sve do 12. svibnja, s izuzetkom idućeg ponedjeljka kada je prvomajski praznik. Petkom i subotom održavat će se već tradicionalne manifestacije u organizaciji Tržnice - "Mirisi i okusi Istre" te "HandMade by Mrkat".

Prezentacije vina, ulja, sira

Osim ugostitelja svoju će ponudu na tržnici prezentirati i lokalni vinari, maslinari, obrtnici, a jučer su se tako mogla kušati vina Benazić, maslinovo ulje OPG-a "Balija" te Vesna sirevi iz Loborike. Inače, 12 ugostitelja izmjenjivat će se u kućicama te raditi od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom (24.4. i 8.5.) Vodnjanka će nuditi maneštru i fuže s rukolom ili šugom, a pizzeria Asterix - pizzete i pizzu s nutelom, restoran Šurida imat će u ponudi šugo s domaćim njokima i palentu sa šugom od sipa. Utorkom (18.4., 25.4. te 2.5. i 9.5.) svoje menije predstavljaju Bukaleta - maneštra, tripe i salata od hobotnice s krumpirom, Škuža - šugo od divljači s pljukancima i šugo od lignji s palentom te Bodulka iz Šišana - s ribom u škartocu i brodetom s palentom.

Srijedom (19. i 26.4. i 3. i 10.5.) na tržnici kuha El Pulari Parasol i to chili con carne i Taco (Carnitas) de Puerco, a Mediteran donosi maneštru s koromačem i kobasicom te pohanu šniclu s krumpir salatom, dok će Q-Time nuditi bruskete s mozzarelom i pršutom te tjesteninu s pršutom i rukolom. Četvrtkom (20. i 27.4. i 4. i 11.5.) - Kantina će imati na meniju pljukance i tunu, Dom branitelja Pleter usluge nudit će domaće fuže s goveđim gulašom ili varivom, zatim raviole sa skutom, kozicama i špinatom, a restoran Amfiteatar - hobotnicu "in forno", filet ribe "u škartocu" i riblji brodet s pečenom palentom.

Brojni OPG izlagači

U prigodnim kućicama osim ugostitelja predstavit će se sljedeći izlagači: Sapori Radix, OPG Pripuzović (ulje), Vina Babos, Vesna sirevi, OPG Balija Nicoletta (ulje), Vina Benazić, Sirana Zlata, Gastro Corner, OPG Komparić Marko (ulje), OPG Stipančić, OPG Laković, OPG Franjul, Blondi, OPG Bodiš i OPG Vitasović te OPG Brig i Pršutana Bani. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter