Od reformi ni "r", samo niz prekršenih obećanja


Osim što je upitno hoće li se partneri iz Domoljubne koalicije i Mosta uopće uspjeti dogovoriti da idućeg tjedna u Saboru jedni i drugi podrže prvi proračun premijera Tihomira Oreškovića, iščitavanjem tog dokumenta postaje jasno i da nova Vlada, uključujući sve njezine koalicijske sastavnice, zapravo nije održala cijeli niz svojih obećanja iz predizborne kampanje.

Činjenica je da je proračun napisan uz još uvijek negativne ocjene stranih financijskih agencija, pa je tako i Moody's jučer dao novu negativnu ocjenu Hrvatskoj, stoga premijeru Oreškoviću vjerojatno nije bilo lako sastaviti budžet koji bi zadovoljio dva osnovna cilja: gospodarski rast s jedne, a i potrebne strukturne reforme s uštedama s druge strane. Pritom si na leđima ima presing Mosta koji i dalje deklarativno inzistira na reformama i uštedama, a u stvarnosti pritišće političke partnere u vladajućoj koaliciji svojim kadrovskim rješenjima i, objektivno, blokira procese donošenja odluka. 

U takvim uvjetima, očito je premijer Orešković sa svojim ministrom financija Zdravkom Marićem i mogao donijeti isključivo proračun koji će u najvećem dijelu biti proračun kontinuiteta u odnosu na bivšu Milanovićevu vladu, no nažalost u segmentu ušteda udario je baš je na najosjetljivije skupine – socijalu, školstvo, pa čak dijelom i branitelje, te nezaposlene, koji su sveukupno dobili 560 milijuna kuna manje nego prošle godine.

Najveća novost upravo je rezanje socijalnih naknada. Kako su upozorili iz oporbe, po prvi puta se uzima 100 milijuna kuna od socijalnih naknada, i dok je bivša Vlada Zorana Milanovića dva puta dizala socijalne naknade, sada se prvo reže upravo u tim kategorijama mada je riječ o ljudima koji preživljavaju i sa samo 800 kuna mjesečno. Što je najzanimljivije, u te naknade ulaze i braniteljske naknade, koje će se također u jednom dijelu smanjivati, i to upravo u desnoj Vladi koja je izbore velikim dijelom dobila i na pitanju prava branitelja.

Stoga se sad već govori da će na kraju doći do rebalansa u sektoru školstva i socijale, no sve zajedno odaje samo jedan dojam: jedno se obećavalo, a drugo se učinilo. Osim što ima nestabilnu saborsku većinu za svoj proračun, premijer Orešković očito ima i pritiske da svoje prve odluke mijenja, no zajednički nazivnik za sve te trendove samo je jedan – popuštat će se pritiscima brojnih političkih partnera u vladajućoj koaliciji, no sve Vladine odluke samo su sve dalje od onoga što su građani u kampanji slušali kao predizborna obećanja. (T. TOMIČIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter