Od raka dojke u Istri godišnje umre 40 do 50 žena

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Edukativno-humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce", koju svake godine organizira Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea, održana je na pulskoj tržnici. Cilj akcije je edukacija o opakoj bolesti te ukazivanje važnost samopregleda (koji se jučer mogao naučiti na umjetnoj dojki), odnosno osvješćivanje o važnosti odaziva na mamografski pregled.

Kako je istaknula predsjednice pulske Gee Ljiljana Vojnić protekle godine u Hrvatskoj je od raka dojke oboljelo je više od 2.500 žena, a oko 900 žena na razini godišnje umre od te bolesti. Brojke su zastrašujuće i u Istri gdje godišnje oboli oko 150 žena, a 40 do 50 njih izgubi bitku s bolesti. Vojnić je istaknula da se još uvijek radi o velikom postotku stoga je istaknula da su edukacija i samopregled dojke ključni jer spašavaju živote. Gea sukladno tome, puno truda ulaže upravo u organizaciju raznih preventivnih programa i radionica na kojima žene imaju priliku dobiti savjete i sve potrebne informacije.

Uz mnogobrojne građane, kiši unatoč, potporu akciji dala je i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, kazavši, među ostalim, da su prevencija i samopregled ključni u borbi protiv bolesti budući da, ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, mogućnosti izlječenja su vrlo velike. U subotnjoj akciju su tako članice Kluba građanima dijelili ružičaste vrpce i prodavale cvijeće, a prikupljeni prilozi iskoristit će se za daljnji rad kluba. Akciji su se priključili i učenici Medicinske škole koji su dijelili promotivne materijale. U obilježavanju Dana ružičaste vrpce pridružio se i SAKUD sa svojim članicama - puhački, harmonikaški i mandolinistički orkestar, zbor Lino Mariani i Matko Brajša Rašan te folklorne sekcije i mažoretkinje. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter